Atenció primària

Treballar la salut emocional a través de les plantes, l’aposta d’un grup professionals de l’atenció primària a Cubelles

El CAP Cubelles – Cunit posa en marxa un hort terapèutic adreçat a ciutadans que han manifestat malestar emocional a la consulta mèdica i el primer balanç mostra resultats positius

Treballar la salut emocional a través de les plantes, l’aposta d’un grup professionals de l’atenció primària a Cubelles . Generalitat de Catalunya

Treballar la salut emocional a través de les plantes, l’aposta d’un grup professionals de l’atenció primària a Cubelles . Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Equip d’Atenció Primària de Cubelles - Cunit ha impulsat un projecte de salut dirigit a persones que pateixen soledat no volguda, amb malestar emocional i que estan en risc d’exclusió social. Amb l’objectiu d’abordar aquests problemes des d’un punt de vista holístic, i no només amb fàrmacs, professionals del CAP han posat en marxa un hort perquè aquestes persones puguin interactuar, teixir xarxes, i també ocupar temps i esforços en el manteniment de les plantes. És un exemple de l’anomenada prescripció social, que s’està potenciant a l’atenció primària per fer prevenció en salut. 

L’hort, que és l’eix central del projecte, permet fer activitats complementàries per treballar la gestió emocional, l’activitat física o els hàbits de salut. D’una banda, amb la collita s’organitzen tallers per conèixer les propietats de les plantes i els seus beneficis medicinals, així com sessions d’aromateràpia o d’elaboració d’oli medicinal de camamilla. D’altra banda, l’espai també serveix per fer sessions d’higiene postural i de tècniques de respiració. Aquestes activitats van a càrrec dels nous rols professionals que s’han incorporat a l’Atenció Primària en l’últim any: fisioterapeutes, nutricionistes i referents de benestar emocional. Tots formen part del grup de salut comunitària del CAP Cubelles, liderat per una infermera i des d’on s’ha impulsat el projecte de l’anomenat hort terapèutic. 

Els usuaris manifesten una millora del seu estat anímic

La prova pilot va arrencar al març amb 13 persones d’entre 50 i 70 anys que havien manifestat malestar emocional a la consulta mèdica. Després d’analitzar tots els casos que arribaven al CAP, el grup de salut comunitària va fer un cribratge i els va proposar participar a l’hort com a tractament complementari. Més endavant, a aquest grup s’hi van sumar usuaris de les residències de gent gran de Cubelles i de l’Associació Fibroapoyo, els quals també participen activament en el projecte. 

La resposta dels participants ha estat molt positiva i molts d’ells manifesten que se senten més enèrgics per sortir de casa i amb ganes de relacionar-se amb la resta de companys. Tenint en compte aquest balanç inicial, l’equip d’atenció primària es planteja obrir en els propers mesos un grup nou, en aquest cas adreçat a gent jove amb malestar emocional.

L’hort està situat a la finca municipal de  Can Travé, un espai icònic de Cubelles on altres entitats també tenen el seu espai verd i amb qui els usuaris de l’atenció primària poden interactuar. Le gestió de l’espai va a càrrec de la Cooperativa Tapurna i la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Cubelles, la qual va cedir dos bancals al CAP per fer possible el seu projecte. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local