Vegueria

Es constitueix el Comitè Regional d'Atenció Integrada Social i Sanitària del Penedès

Aquest és un òrgan clau en el desplegament territorial de l’atenció integrada social i sanitària a Catalunya

Es constitueix el Comitè Regional d'Atenció Integrada Social i Sanitària del Penedès. Generalitat de Catalunya

Es constitueix el Comitè Regional d'Atenció Integrada Social i Sanitària del Penedès. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Igualada va acollir divendres l’acte institucional de creació del Comitè Regional d'Atenció Integrada Social i Sanitària del Penedès, un òrgan clau en el desplegament territorial de l’atenció integrada social i sanitària a Catalunya.

El Govern ha aprovat recentment el desplegament territorial de l’atenció integrada social i sanitària a Catalunya; un acord que incideix en la necessitat d’integrar els sistemes social i sanitari per atendre de manera eficient i integral les persones grans, amb discapacitat, amb malaltia mental i totes aquelles amb necessitats complexes.

D’acord amb aquest pla, divendres es va constituir el Comitè Regional d'Atenció Integrada Social i Sanitària del Penedès. El seu primer objectiu és el desplegament de l’atenció integrada a les residències de gent gran, que es durà a terme en tots els centres residencials de la vegueria Penedès al llarg d’aquest 2024. En formen part les directores de serveis territorials dels departaments de Drets Socials i Salut al Penedès, els responsables de les diferents línies assistencials (primària, hospitalària, intermèdia, el Sistema d’Emergències Mèdiques i Salut Pública) i els tècnics referents en atenció integrada de la regió.

Beneficis de l’Atenció Integral Social i Sanitària

Actualment, un cas tipus que podria beneficiar-se de l’Atenció Integral Social i Sanitària pot reflectir-se en una persona d’avançada edat, que viu sola i té el seu familiar més proper lluny, en una altra comunitat autònoma. Aquesta persona requereix ajuda en les activitats de la vida diària i té cinc malalties cròniques.

Amb el sistema actual, aquesta persona podria estar atesa per cinc dispositius del sistema de serveis socials: treballadora social de l’Ajuntament, treballadora familiar del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), equip del Centre de Dia i el professional de la teleassistència. Pel que fa a salut, aquesta persona pot ser atesa per set dispositius: l’equip d’atenció primària, els especialistes de consultes externes, el Sistema d’Emergències Mèdiques, el servei d’urgències de l’hospital d’aguts i de l’hospital d’atenció intermèdia, l’equip d’hospitalització domiciliària i l’equip de rehabilitació domiciliària.

Aquesta atenció fragmentada té impacte en els resultats de salut i benestar de les persones, pot haver-hi duplicitat de recursos i també mala experiència d’atenció percebuda d’aquestes persones i del seu entorn cuidador i dels professionals que les atenen.

Amb l’atenció integral social i sanitària, l’objectiu és oferir una atenció més centrada amb un sistema de valoració i un pla d’atenció únic. Això implica que aquesta persona no haurà d’explicar diferents vegades a diferents interlocutors quina és la seva situació.

A més, es fomentarà el model de gestió de cas, que implica que cada persona disposi d’interlocutors concrets que seran els que es coordinaran entre ells i els qui organitzaran la resposta entre els diferents dispositius i professionals. Aquests gestors de cas es coordinaran amb els equips d’atenció primària de salut i de serveis socials, així com amb la resta de professionals. El gestor poden cuidar-se també de la gestió tant de l’ingrés com de l’alta en els diferents centres hospitalaris.

Passos previs

El Govern de la Generalitat va crear el Pla d'Atenció Integrada Social i Sanitària per l’Acord de Govern GOV/91/2019, i els departaments de Salut i de Drets Socials han inclòs l’atenció integrada social i sanitària als seus instruments de planificació, com el Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-2024 i el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local