Col·laboració

Els nens de Xernòbil

Un cop per any, coincidint amb les parades de la Mercè, la faig petar amb Jesús Romero Acevedo, President de Bombers Humanitaris...

JR – He trigat dos anys en dur a Bielorússia un camió de bombers, l'escala automàtica de 18 metres E-19, en homenatge a tots aquells bombers que varen deixar la vida en el desastre nuclear de Xernòbil.

FB – I ara?

JR – Desprès de molts problemes, n'he aconseguit una altra.

FB – Cóm està la situació a Bielorússia?

JR - Ja t'he explicat que Bielorússia fou l'estat més perjudicat amb la deflagració. Les autoritats reconeixen tenir 9 pobles tancats per la activitat radioactiva. És un tema que trigarà a desaparèixer uns 1000 anys.

FB – Com estan els nens?

JR – Són els més perjudicats. Passats 19 anys els casos de càncer s'han duplicat i la població infantil ha rebut les pitjors conseqüències.

FB - Per qui encara no ho sàpiga. Què és Bombers Humanitaris?

JR - Una Associació que ajuda els bombers bielorussos a bastir orfenats, policlíniques i l'únic hospital dedicat al càncer i finançat per Àustria.

FB – El tema dels medicaments ha estat resol?

JR – Ens demanen contínuament 4 classes per evitar moltes operacions a la mainada.

FB - Hauràs vist de tot?

JR – Què et puc dir. Jo he estat, fins i tot en un manicomi de nens i et cau l'ànima als peus al veure el que estàs veient. Hi ha més orfenats que desprès de la Segona Guerra Mundial... No tenen dutxes, l'aigua de les canonades surt negra. Alguns orfenats tenen moltes humitats i varis centres no tenen els medicaments més bàsics.

FB – Cóm us tracten els polítics?

JR - Bielorússia és un país vetat per la Unió Europea. Per aquesta raó no pots comptar amb la col•laboració de associacions com Creu Roja i Metges Sense Fronteres. Quan es barreja la política les conseqüències les paguen les criatures. Abans t'ho he començat a explicar... El medicaments no els pots entrar si no estan registrats. Un dels quatre bàsics fa uns mesos que el tinc a Paris en espera de ser catalogat.

FB – Ara, a part de les medicines, que més necessiteu?
JR – Roba, joguines, material escolar, cadires de rodes, crosses i diners.Bombers Humanitaris - Bassegoda, 32, local 2 - 08028 Barcelona - Tel. 639380 682

“La Caixa” cc 2100 0436 14 0200135393

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!