VDEl PBE es presenta al III Congrés Nacional de Biblioteques Públiques

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta tercera edició del congrés tenia per lema 'la biblioteca pública, espai ciutadà', i la primera jornada estava dedicada a la biblioteca pública com a àmbit d'aprenentatge, un dels trets característics que es potencia des de la sala infantil de la biblioteca de Ribes des de ja fa sis anys.

La comunicació presentada feia un repàs de l'evolució del PBE: Projecte Biblioteca i Escola des dels seus inicis el curs 2001-2002 fins a l'actualitat. Es va parlar dels objectius inicials que havien impulsat a posar en marxa la formació d'usuaris per als nens i nenes de tercer de primària, de com s'havia elaborat el material que es reparteix a cada alumne, i en què consisteix, pas a pas, cada una de les cinc sessions que al llarg del curs completen el projecte. Relacionat amb el PBE, i amb la coordinació entre la biblioteca pública i les escoles, es va explicar també la dinamització de la sala infantil a través de la correspondència enviada a les classes cada trimestre, i el programa de visites escolars a la biblioteca.

El personatge del Drac de Tres Caps, vist com a vigilant de l'ordre i del silenci a la biblioteca, i el Bibliol, un cargol que està aprenent a llegir i li agraden molt els contes, van agradar molt pel joc que donen entre els més petits. Des de fa sis anys, pràcticament totes les classes de P3 fins a segon de primària visiten la biblioteca almenys un cop durant el curs, i s'emporten en préstec, amb el carnet de la classe, tot el material que els pot ser útil per treballar el projecte d'aula. Els cursos superiors també utilitzen el servei de préstec i és el mestre qui ve a recollir el lot de llibres que necessiten.

El treball realitzat per la Núria i l'Ester, s'ha publicat a les actes del present congrés. No és el primer cop que les activitats que relacionen biblioteca pública amb les escoles de Ribes es presenten en una trobada professional. Sense anar més lluny, el projecte es va presentar la primavera de l'any passat a les Terceres Jornades de Biblioteques Escolars al Prat de Llobregat, al Col•legi Oficila de Bibliotecaris i Documentalistes de Caralunya, al Seminari de Biblioteques Escolars del Baix Penedès a Saifores, i ens han demanat informació moltes de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

És una experiència que ha tingut una molt bona acollida, i en bona part ha estat gràcies a la implicació de tots els mestres que hi han participat, i que any rere any visiten la biblioteca amb els seus alumnes.

L'alt nivell de coordinació al que s'ha arribat amb les escoles, ha fet agafar consciència de la necessitat de disposar de biblioteques escolars ben dotades. Des del curs passat, el CEIP El Pi, el CEIP Els Costerets i el CEIP La Riera de Ribes van ser escollits per posar en marxa les seves biblioteques escolars dins el marc dels 'puntedu', un dels Programes d'Innovació Educativa promogut per la Generalitat de Catalunya. Això ha propiciat una major col•laboració entre biblioteques des del punt de vista de l'assessorament, de la posada en comú dels projectes iniciats fins el moment, i un seguiment de l'experiència dia a dia.

Esperem doncs, que els projectes de la Biblioteca Manuel de Pedrolo segueixin tenint tan bons resultats com fins ara, per poder-los presentar com a exemple de bon funcionament a les trobades professionals del món bibliotecari.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local