170 persones assisteixen a la jornada sobre Dol Migratori

Un espai de millora de coneixements i intercanvi d’experiències sobre els processos d’elaboració de pèrdues que viuen les persones migrades

Jornada Dol Migratori. Una mirada transversal

Jornada Dol Migratori. Una mirada transversal

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

170 professionals dels àmbits de salut i immigració, provinents de diverses poblacions de Catalunya, van participar a la jornada “Dol Migratori. Una mirada transversal” que es va realitzar el passat dijous 21 de gener a l’Hospital Sant Camil amb el suport del Consorci Sanitari del Garraf. Aquesta formació, proposada pel Consell Comarcal del Garraf i la Taula de Salut i Immigració del Garraf, tenia per objectiu oferir un espai de millora de coneixements i intercanvi d’experiències sobre els processos d’elaboració de pèrdues que viuen les persones migrades, des d’una mirada transversal i de gènere.

El doctor Francisco Collazos Sánchez, Coordinador del Programa de Psiquiatria Intercultural de l’Hospital Universitari Vall d’Hebrón de Barcelona va començar la jornada fent una explicació dels principals dols que viuen les persones que migren: la pèrdua de la familia i amics, de la llengua, la cultura, la terra, l’estatus social i el grup ètnic i la por pels riscos a la integritat física que es poden presentar durant el viatge, en accidents laborals o en percecucions. Aquestes pèrdues produeixen símptomes com la melancolia, la tristesa i l’exitació què, en alguns casos, es poden transformar en anisetat i depresió. Quan aquest estat de “estrés crònic múltiple” arriba a afectar la salut mental, es parla de “Síndrome d’Ulises”, un concepte creat pel psiquiatra Joseba Achotegui per definir l’estat de desequilibri que presenten els immigrants quan s’ha desbordat la seva capacitat d’adaptació. Davant d’aquesta realitat, a Catalunya s’han creat diversos serveis de suport per a la població nouvinguda com el Programa de Psiquiatria Transcultural de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron que inclou atenció psiquiàtrica i psicològica, formació en mediació, docència, investigació, relacions internacionals, cooperació internacional i un Observatori d’Immigració i Salut Mental.

Durant la jornada, el Doctor Jaume Morató Griera, coordinador de l’Àrea Bàsica de Salut Raval Sud, va parlar dels processos de dol migratori viscuts des del seu centre, on la població immigrant adulta arriba a un 67% i la infantil a un 83%. Morató va afirmar que el dol migratori és recurrent i canvia molt ràpidament i, en canvi, els recursos i serveis per treballar-hi arriben amb molta lentitud. Pensa que és necessària la contractació de professionals de salut estrangers que ajudin a trencar les barreres culturals i idiomàtiques que, moltes vegades, dificulten la comunicació. Ha ressaltat també que la població dels països desenvolupats s’està envellint molt en relació a la població dels països en desenvolupament i la població amb capacitat de treballar està disminuint. Per tant, l’any 2050, Espanya necessitarà 15 milions d’immigrants per cobrir les pensions dels jubilats, ja que s’estima que la taxa de dependència serà de 1.4 persones contribuents per cada pensionista.

També van aportar les seves experiències des de diversos àmbits, professionals com Daniel Cruz Martínez, coordinador del CSMIJ del Garraf; Helga Flamtermesky, activista i investigadora social especialista en gènere i immigració; Cristina Bernabe, tècnica del programa d’atenció a la població nouvinguda de l’Ajuntament de Barberà del Vallès i Alba García, directora del Programa de Seguretat contra la violència masclista de la Generalitat de Catalunya.

Josep Antoni Blanco, president del Consell Comarcal del Garraf va valorar molt positivament l’intercanvi d’experiències generat durant aquesta jornada i va afirmar que “la cohesió social passa pel coneixement de la realitat d’altres persones i d’altres cultures que estan entre nosaltres i des de l’administració pública hem de treballar per millorar la qualitat de la vida de les persones”.

Per la seva part, Oriol Amoròs, Secretari d’Immigració de la Generalitat de Catalunya ha manifestat la seva satisfacció per l’interès que ha despertat aquesta activitat formativa, perquè “n’és una mostra de la voluntat d’atendre les noves necessitats de la nova població, la transformació qualitativa dels serveis públics també millora l’atenció al conjunt de la ciutadania”.


El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local