Consum propi

Consum legal de marihuana a Vilafranca

S'instal•la a Vilafranca una associació per consumir cànnabis legalment

Tot i que el local està ben habilitat, problemes amb un filtre van provocar una sèrie d'olors que incentivaren dubtes i desconfiança

Roger Vives Vilafranca del Penedès 16-02-2014 21:30 Lectures 5206
Roger Vives. Local de Cannacat  al carrer Amàlia Soler de Vilafranca

Roger Vives. Local de Cannacat al carrer Amàlia Soler de Vilafranca

La recent obertura a Vilafranca d'un local dedicat a l'ús lúdic i mèdic del cànnabis ha generat al municipi els encara habituals dubtes sobre la legalitat en què s'emparen aquest tipus de recintes. Paral•lelament, dijous vinent el Parlament de Catalunya debatrà una moció d'ERC que insta al Govern a que hi hagi una regulació del cànnabis en un termini de quatre mesos.

Mentrestant, la llei d'estupefaents del 1.967 (d'època franquista) és la base sobre la que se sustenten associacions com Cannacat, propietària del local present a la capital de l'Alt Penedès des de mitjans de gener. La direcció de Cannacat lamenta "la desinformació existent sobre el tema", ja que sovint "som indentificats com si  tinguessim una narcosala, i no és ni molt menys així".

Cannacat funciona seguint el protocol de la Fedcac (Federació d'associacions cannàbiques autoregulades de Catalunya): "únicament els socis, que han de ser majors de 21 anys, poden accedir al nostre local i s'han  d'identificar sempre amb el DNI. No som un espai obert a tothom, sinó que és un àmbit privat en què per ser soci  s'ha de ser avalat prèviament per un altre soci".

És en aquesta privacitat en què es basa la possibilitat de consumir el cannàbis. La legislació permet el consum  propi i compartit en àmbit privat, fet que va lligat a poder tenir una plantació que ha de tenir el control d'un  pèrit agrònom "perquè ningú aprofiti per tenir més plantes i en faci un ús ilícit". Per tant, el nombre de plantes  dependrà del nombre de socis.

Aquest tipus d'associacions, presents arreu de Catalunya (n'hi ha unes 300), segueixen el protocol establert per tal d'afavorir una futura regulació: "és important que es vegi que tenim un manual de bones pràctiques", alhora que lamenten que "hi  ha altres locals (a Vilafranca mateix en comptabilitzen tres) que ofereixin serveis similars sense seguir els  protocols establerts. Això perjudica el sector, és important que tots estiguem federats i seguim una mateixa  línia".

En aquest sentit també es té un control sanitari sobre el cànnabis que es consumeix: "està tot analitzat per  certificar que no hi ha fongs ni res tòxic". Tampoc es fa tripijoc amb els nous socis: "quan hi ha un nou soci, li  correspon part de la collita del soci avalador, no és fins la següent plantació que ja té la seva pròpia dosi".  Les collites són cada tres mesos en un terreny habilitat.

A banda del consum lúdic, Cannacat ofereix als seus socis (un centenar) l'ús terapèutic del cànnabis, que va a càrrec d'un metge especialitzat en la matèria. Val a dir que l'associació és sense ànim de lucre, i que un cop  coberts tots els gastos, el possible excedent econòmic que hi pugui haver repercuteix en la pròpia entitat.

L'arribada a Vilafranca va provocar en els primes dies certa incertesa en els veïns. Tot i que el local està ben habilitat, problemes amb un filtre van provocar una sèrie d'olors que incentivaren dubtes i desconfiança.

Aquest fet va provocar una reunió dels directius de Cannacat amb l'Associació de Veïns del Poble Nou, veïns del  propi bloc on hi ha el local, el regidor de Seguretat Ciutadana Joan Maria Monfort i representants de la Policia  Local.

"Entenem que hi hagi cert malestar per la ignorància que hi ha sobre el sector, però un cop hem parlat els veïns  han pogut quedar més tranquils i a mesura que passi el temps, i vegin com actuem, hi quedaran del tot", argumenta  la direcció de Cannacat, formada per tres persones (president, tresorer i secretari), que prefereixen mantenir el seu anonimat.


Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No