DIMECRES DE CENDRA

Alumnes de cicle superior de primària improvisaran versos cantant a Vilafranca

El nens i nenes de cinquè de Primària treballaran la comunicació oral a través del cant i l’intercanvi de versos

Redacció Vilafranca del Penedès 24-02-2014 12:08 Lectures 649

El proper dimecres 5 de març, Dimecres de Cendra, se celebrarà a l’Auditori de Vilafranca la 2a edició del Corrandescola a Vilafranca. Aquesta activitat convida els alumnes de Cicle Superior a treballar la llengua oral, el cant com a solista i la posada en escena a través del glosar. La ‘glosa’ (també anomenada ‘cançó improvisada’ o ‘corrandes’) es pot definir com una activitat comunicativa tradicional, de caràcter lúdic i basada en conversar mitjançant l’intercanvi de versos cantats de forma improvisada.

Els objectius del Corrandescola són: millorar les estratègies i habilitats per a la comunicació oral de la glosa; cantar tonades tradicionals de glosa tot improvisant el seu text en forma de versos; memoritzar corrandes tradicionals i de pròpia creació; ser capaç de buscar una idea i expressar-la tot cantant davant d’un públic; i gaudir a través de l’ús de la llengua i del cant.

Per portar-ho a terme, mestres de música i mestres de català de Cicle Superior de les escoles inscrites han hagut d’assistir a 3 dies de formació. En aquesta formació se’ls ha explicat com treballar-ho a classe, així com diferents activitats que després han realitzat a les escoles amb l’objectiu que els alumnes aprenguin a glosar. Aquesta formació ha anat a càrrec de Mònica Calaf, la mestra de música de l’Escola Estalella i coordinadora de l’activitat a Vilafranca, i d’Albert Casals, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i impulsor de la introducció de la glosa a l’escola. Segons ell, les nombroses experiències pilotades a Primària i a Secundària han demostrat la gran eficàcia de la glosa com a via per a millorar la competència comunicativa de tot tipus d’alumnat.

El dia l’espectacle, una selecció d’alumnes de les diverses escoles de Vilafranca implicades sortiran a l’escenari de l’Auditori a demostrar les seves habilitats com a glosadors. Se’ls proposaran diverses proves –que els alumnes no coneixeran prèviament– i d’aquesta manera els nens i nenes hauran de demostrar la seva capacitat d’improvisar versos inventats i construïts sobre una melodia treballada a l’escola.

L’espectacle serà conduït per dos dels corrandistes de més renom al nostre país, Carles Belda i Helena Casas (antics components del grup de música tradicional Pomada, que fusionava rumba i altres ritmes). En Carles Belda ha format part de diverses formacions tradicionals i és un intèrpret destacat de l’acordió diatònic i la trikitixa (un tipus d’acordió molt popular al País Basc). L’Helena Casas és una cantant i músic catalana que també ha format part de diferents grups dins del panorama musical tradicional i popular català. Durant l’espectacle, ambdós corrandistes demostraran la seva capacitat de glosar i, sobretot, provocaran la participació dels alumnes glosadors.

Aquesta és la segona vegada que l’activitat es fa a Vilafranca i serà la 3a Mostra de glosa interescolar a nivell de Catalunya. La 1a Mostra es va fer a Barcelona l’any 2011, promoguda per Linguamón i amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. En aquella ocasió hi van participar 235 alumnes de diferents escoles, entre les quals n’hi havia de l’Escola Estalella i Graells de Vilafranca. Precisament la mestra de música d’aquest centre, Mònica Calaf, ha estat la impulsora i principal responsable que l’activitat es portés a terme a Vilafranca, conscient de la impactant experiència viscuda pels seus alumnes a Barcelona.

Altres propostes musicals escolars

L’Ajuntament de Vilafranca programa diverses activitats al llarg del curs escolar per donar suport a la sensibilització musical, en la línia d’oferir recursos que complementin el treball que fan els especialistes de música a totes les escoles. Aquestes iniciatives inclouen les audicions de petit format de la Fira Musical, per als alumnes de 1r a 4t de Primària, que aquest curs comptarà amb el Quartet vocal -amb soprano, contralt, tenor i baix-, la família dels saxòfons, el fagot i l’oboè. Els alumnes de 6è de Primària participen de la Cantata i es repartiran en dos dies, dimecres 28 de maig i dijous 29 de maig, a l’Auditori Municipal de Vilafranca. Tots dos dies el concert començarà a les 17,30h. Aquest any se’n celebra la XXIV edició i porta per títol Rambla Llibertat.


Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No