Tallers de sensibilització

El Vendrell apropa els valors del corriol camanegre als escolars

Des de l’estiu passat, s’està protegint amb un tancat la part de la platja de Coma-ruga on es reprodueix l’espècie

Ajuntament del Vendrell. El Vendrell apropa els valors del corriol camanegre als escolars

Ajuntament del Vendrell. El Vendrell apropa els valors del corriol camanegre als escolars

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament del Vendrell ha dut a terme una activitat de sensibilització adreçada als alumnes del cicle superior de primària sobre el valor del corriol camanegre, una espècie amenaçada que nidifica les platges del Vendrell.  Des de l’estiu passat, s’està protegint amb un tancat la part de la platja de Coma-ruga on es reprodueix l’espècie, una actuació assumida per les regidories de Medi Ambient i Sostenibilitat i Platges. Aquesta mesura, a més, afavoreix també altres espècies i la conservació dels hàbitats propis del litoral.

El corriol camanegre és una espècie amenaçada a Europa i considerada vulnerable a Espanya i a Catalunya. Els últims anys s’ha extingit a part de la seva àrea de distribució al nord d’Europa, i a Catalunya es troba en franca regressió a conseqüència de la transformació del seu hàbitat principal, que són les platges.

És per aquest motiu que l’objectiu principal d’aquests tallers de sensibilització per a escolars és que els nois i noies puguin identificar l’espècie, reconèixer l’ocell dins del seu hàbitat, conèixer les actuacions que es realitzen al municipi i les actuacions o comportaments que ells mateixos poden fer per protegir l’espècie. Amb aquesta iniciativa es pretén també que els escolars aprenguin a tenir una actitud reflexiva sobre la influència de l’activitat humana en el medi i identifiquin els factors i les activitats concretes que provoquen el deteriorament de la natura. De moment, més de 150 nois i noies de les escoles Pla de Mar, Pau Casals i Sagrat Cor han pres part en la iniciativa.

Pel que fa a l’actuació de protecció del corriol camanegre, des de la Regidoria de Medi Ambient se’n fa una valoració molt positiva. Fins al moment, nou parelles de corriols han fet la posta dins del tancat, i una a fora, per a la qual s’ha fet un tancat especial. D’aquestes, cinc s’han reproduït i ja s’han comptabilitzat una dotzena de polls. A més, dues de les parelles encara coven i també és possible que arribin parelles noves o que les anteriors tornin a covar. 

Efectius del Cos d’Agents Rurals del Baix Penedès i tècnics del Departament d’Agricultura de la Generalitat col·laboren en el projecte de protecció fent un seguiment acurat de les parelles i duent a terme una vigilància per protegir les nidificacions.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!