Honors i Distincions

David Jou i Andreu és Fill Predilecte de Sitges

La placa de marbre amb el nom del nou fill predilecte llueix al Saló de Plens al costat d’altres noms referents de la història local

Redacció Sitges 22-08-2014 12:47 Lectures 1727

Arxivat a:

Ajuntament de Sitges. David Jou i Andreu és Fill Predilecte de Sitges

Ajuntament de Sitges. David Jou i Andreu és Fill Predilecte de Sitges

El Saló de Plens estava preparat per les grans ocasions i és que a les parets llueix la nova placa de marbre amb el nom de David Jou i Andreu, des de dimecres, Fill Predilecte de Sitges.

Ple de persones que van voler viure amb Jou i la seva família el moment del nomenament, l’acte va començar amb la intervenció de l’Alcalde de Sitges. Miquel Forns va destacar que “David Jou és una persona que té la capacitat de transmetre valors. Un fet que necessita, i molt, la nostra societat, també la sitgetana. En els temps que corren no es tracta de fer ni construir cap mite, simplement es tracta de tenir referents quotidians en la construcció dels pobles”.  El perfil de Jou quedava refermat amb les paraules d’Ignasi Mª Muntaner, un dels impulsors del nomenament que va ser aprovat pel Ple Municipal el passat mes d’abril, qui va glossar la figura de Jou tant en la vessant professional com en l’intel•lectual amb el repàs de les seves publicacions,  sense oblidar la faceta més personal, vinculada a la família.

En el seu torn, David Jou va fer menció a la migració de sitgetans a Cuba, Puerto Rico, i a l'actual municipi d’Isla Cristina, la població andalusa coneguda antigament a la vila com La Figuerilla, que va acollir pescadors de Sitges i Mataró durant el segle XVIII, i que ha estat objecte dels seus estudis de recerca. El fill predilecte va voler expressar el seu desig que "la distinció que em concedeix l'Ajuntament s'entengui també com un homenatge de les generacions actuals a aquests sitgetans anònims i humils que van fer un sacrifici molt gran".

Un dels moments més emotius de l’acte de nomenament va ser quan David Jou va recordar a la qui fou la seva dona, Lolita Mirabent, que va morir el passat mes de maig. Un emocionat homenatjat que era el reflex de l’àmplia representació familiar que l’acompanyava per rebre el títol, encapçalada pels seus quatre fills: David, Lluís, Xavier i Pere. 

El nomenament de Fill Predilecte queda recollit en el Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament de Sitges que vol “reconèixer i donar pública gratitud a les persones o entitats pels seus treballs o serveis prestats a la nostra Vila”. David Jou i Andreu és nascut a Sitges i ha destacat pels seus mèrits extraordinaris en benefici a la vila. Amb aquesta distinció, Jou tindrà per dret propi un lloc preferent en els actes oficials que celebri l’Ajuntament de Sitges.


David Jou i Andreu


David Jou i Andreu va néixer a Sitges l’any 1924. És capità de la marina mercant i historiador. La seva professió el va portar a viure fora durant molts anys de la seva vida. Jou ha navegat gairebé un quart de segle fent les rutes del petroli i va ser responsable de les instal•lacions marítimes de les refineries de Cartagena i Tarragona. Com a historiador, ha investigat els fenòmens migratoris en relació amb Sitges i és autor, entre d’altres, d’estudis sobre l’emigració sitgetana a Andalusia i a Amèrica. És fill de l’escultor noucentista Pere Jou, escultor, entre altres, dels capitells del Palau Maricel.

Aquest any David Jou ha publicat, Memòria de navegacions. Records de Sitges i del mar, un llibre autobiogràfic, tot i que l’autor no se situa com a protagonista de la seva història personal sinó com a relator de records del Sitges de preguerra i dels anys de navegació per totes les rutes del petroli, a l’Atlàntic, el Carib, el mar Roig i la Mediterrània.
 


Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans