Gent Gran

Una trentena de persones al debat sobre el tractament dels mitjans als temes de la gent gran

L’objectiu d’aquesta taula rodona va ser reflexionar i debatre si els mitjans de comunicació es fan prou ressò de tot allò que afecta a les persones grans

Redacció Vilanova i la Geltrú 05-05-2015 18:03 Lectures 1016
CC Garraf. Una trentena de persones participa al debat sobre el tractament dels mitjans als temes de la gent gran

CC Garraf. Una trentena de persones participa al debat sobre el tractament dels mitjans als temes de la gent gran

Gairebé una trentena de persones de diversos àmbits va participar en la sessió de debat sobre el tractament dels mitjans de comunicació als temes de la gent gran.

Aquesta sessió, que va tenir lloc el passat dimecres 29 d'abril a la seu del Consell Comarcal del Garraf, va comptar amb intervencions de Xavier Robert, conseller comarcal de Gent Gran; Pere Fernández, representant del Consell Consultiu de la Gent Gran del Garraf, Joaquim Millan, director d’ EUROLOCAL i Montse Bueno, periodista i escoltadora.

L’objectiu d’aquesta taula rodona va ser reflexionar i debatre si els mitjans de comunicació es fan prou ressò de tot allò que afecta a les persones grans. Xavier Robert, va remarcar la importància de treballar per tal de posar en valor el treball que estan fent les persones grans a la societat i el que representen, sobre tot en aquest moment de crisi econòmica i social. El conseller va parlar de la importància d’evidenciar que la gent gran és un col·lectiu vulnerable al qual s’ha de cuidar, ja que són els que suporten, en molts casos la càrrega d’ajudar als seus fills i nets amb les seves pensions. També va comentar que es retira de la primera línia de la política, però que continuarà treballant des de l’àmbit social.

Pere Fernández, va comentar que el passat 8 d’octubre de 2014 es va celebrar el 7è Congrés de la Gent Gran de Catalunya i es va fer palès que no va tenir gaire ressò als mitjans de comunicació, ni autonòmics ni locals, tot i que les ponències del Congrés es van treballar des dels Consells Consultius. El representant del Consell Consultiu es pregunta què s’ha de fer per comunicar millor?, quina imatge es té de les persones d’edat?. Fernández va explicar que “potser encara la societat té la imatge de la gent gran com la persona que va al casal a ballar, jugar al dòmino, fer excursions i poca cosa més. Però hi ha altre part que es preocupa dels temes que els afecten, sanitat, cultura, dependència, etc”.

Segons el representant del Consell Consultiu, les persones grans volen més representativitat a les institucions, volen ser escoltades i que les seves reivindicacions tinguin un pes als programes polítics, no volen ser objectes passius de la societat, perquè encara tenen moltes coses a aportar. També opina que cal un pacte intergeneracional perquè en un futur, quan el nombre de persones grans sigui important, tothom tingui cabuda i sigui partícip del seu destí.

Joaquim Millan evidencia que cal fer pedagogia a la societat, que la gent gran és gent normal i diversa, com en d’altres col·lectius. També comenta que actualment falta diàleg, escolta i comprensió i que l’edat no s’ha de veure com un aspecte negatiu i excloent.

Montse Bueno, per la seva part, explica que hi ha noves maneres d’analitzar la situació en què es troben. Diu que hi ha un sector de la població que s’està repensant com volen viure l’última etapa, es fa una reflexió posant en valor el potencial, l’experiència de vida, el compromís social, la salut, l’aprenentatge, la formació continuada, les formes de viure. En aquest sentit, pensa que és important que des del propi col·lectiu es generin notícies i debats per tal de “donar visibilitat al problema, explicar el que els hi passa i buscar solucions, cal comunicar millor i diferent, per aconseguir impactes mediàtics.

La propera activitat del Consell Consultiu de la Gent Gran és el plenari que es durà a terme el 10 de juny i es centrarà en les propostes d’acció derivades dels acords del 7è Congrés.


Ensenyament

Alerta. L'escola no està ensenyant a llegir

Jordi Larregola

Estem aconseguint la farsa perfecta de reduir les estadístiques de fracàs escolar i, alhora, tenir la meitat de la població jove incapacitada per a l'accés autònom a la cultura

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No