Seguretat ferroviària

Desarticulada una organització criminal especialitzada en el robatori de coure de les vies del tren

Fins al moment s’han arrestat catorze persones a les quals se’ls imputen nou robatoris a la Conca de Barberà, Les Garrigues i el Baix Penedès

Desarticulada una organització criminal especialitzada en el robatori de coure de les vies del tren. Mossos d'Esquadra

Desarticulada una organització criminal especialitzada en el robatori de coure de les vies del tren. Mossos d'Esquadra

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Sud van detenir dimecres, 16 de setembre, catorze homes, deu de nacionalitat romanesa i quatre dominicans, com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força i pertinença a organització criminal.

La investigació es va iniciar el mes de juliol quan els integrants del Grup Operatiu de Robatoris Especialitzats disposava d’informacions que posaven de relleu l’activitat d’un grup criminal dedicat a la sostracció de cable de coure amb un abast territorial al conjunt del país. Els robatoris els feien principalment en vies ferroviàries de l’AVE, subestacions elèctriques i instal·lacions fotovoltaiques. Posteriorment el venien a establiments de compra-venda de ferralla que coneixien la procedència il·lícita de la mercaderia i se’n lucraven.

En el cas de les sostraccions a la xarxa ferroviària es tractava de coure de DCO (Detector de Caiguda d’Objectes), element bàsic de seguretat que té com a funció principal la detecció dels despreniments a la via de sortida i/o entrada de túnels, de manera que el conductor pot reduir la velocitat i evitar accidents. En el cas que aquest cable no hi sigui per fer la seva funció el maquinista no rep aquesta informació essencial i aquest fet motiva que es posi en greu  risc la seguretat vial i la dels passatgers. Per aquest motiu i fins que els serveis de manteniment reposen novament el cable sostret,  els trens d’alta velocitat es veuen obligats a reduir la velocitat màxima de 300 fins a 160 km/h, amb els retards que això implica i les indemnitzacions que ha d’abonar RENFE als usuaris afectats.

Atès que efectius del Grupo de Patrimonio de la Guàrdia Civil estaven investigant un grup organitzat de l’Hospitalet de Llobregat que utilitzava el mateix modus operandi, el mes d’agost es va establir un equip conjunt amb la Guàrdia Civil que tenia com a finalitat la desarticulació del grup que estava duent a terme els robatoris amb la màxima celeritat possible.

Les diverses indagacions dels investigadors van constatar que el grup estaria composat per 23 persones, perfectament organitzades, amb una estructura jerarquitzada amb rols i funcions clarament definits. L’activitat delinqüencial la duien a terme pràcticament a diari i era el seu modus vivendi.

L’organització criminal estava dividida en dues faccions: la primera estava directament  encarregada de la sostracció del coure i la composaven individus de de nacionalitat romanesa, tots ells veïns d’Hospitalet de Llobregat. La segona era un grup de nacionalitat dominicana que regentava dues ferrovelleries de la localitat de l’Hospitalet de Llobregat, les quals actuaven amb coneixement de la procedència il·lícita de la mercaderia  i participaven del benefici econòmic que en resultava. Aquestes dues ferrovelleries no complien els requisits legals per a aquesta mena d’establiments i infringien periòdicament la normativa administrativa que les regula.

L’organització funcionava de la següent manera: els seus integrants es preparaven logísticament amb plans d’actuació perfectament definits i s’adreçaven a les zones que havien previst violentar. Un cop arribaven a l’indret triat es repartien les tasques i, mentre la gran majoria recercava el material i el sostreia, els altres membres del grup feien tasques de vigilància per alertar-los d’una eventual presència policial. En molts casos s’hi passaven diverses hores ja que es tractava de zones rurals de difícil accés. En el moment que aconseguien tallar el cable el portaven a una zona propera i l’extreien de la funda que el recobreix per al seu trasllat a les ferrovelleries on els rebien a hores intempestives. Finalment aquests establiments venien el coure a altres gestores de residus de major entitat.

El valor total dels danys i les pèrdues econòmiques que se’n deriven ascendeix a 445.887 euros.

La fase d’explotació de la investigació va finalitzar el dia 16 de setembre de 2015 amb la detenció de catorze integrants de l’organització, deu de nacionalitat romanesa i quatre de nacionalitat dominicana. Així mateix, es van realitzar dues inspeccions administratives a les dues ferrovelleries investigades de l’Hospitalet de Llobregat.

D’altra banda, el Grupo de Patrimonio de la Guàrdia Civil va imputar sis robatoris amb força i un furt en instal·lacions fotovoltaiques i horts solars de Valladolid i Zamora a tres dels catorze detinguts pels Mossos d’Esquadra, a més del delicte de pertinença a  grup criminal.

Els detinguts van passar a disposició judicial divendres i els Jutjats de Guàrdia de l’Hospitalet de Llobregat i de Martorell van decretar l’ingrés a presó de les deu persones de nacionalitat romanesa. Fins al moment s’han resolt nou fets en total a les comarques de La Conca de Barberà, Les Garrigues i el Baix Penedès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local