Comunitat psicosocial

El tractament psicològic millora la qualitat de vida dels supervivents del càncer

L'Institut Català d'Oncologia crea la primera comunitat psicosocial en línia per a dones amb càncer de mama

El tractament psicològic millora la qualitat de vida dels supervivents del càncer. ACN

El tractament psicològic millora la qualitat de vida dels supervivents del càncer. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El tractament psicològic millora la qualitat de vida dels pacients que superen un càncer, sobretot els de mama. Així ho asseguren estudis i experts, que han constatat que la teràpia psicològica, individual o en grup, millora l'ansietat, l'estrès o l'angoixa, i això afavoreix els hàbits de vida més saludables i l'adherència als tractaments, a més de millores neuroendocrines. Així, les dones tractades psicològicament després de superar un càncer de mama milloren la seva salut i les que recauen ho fan fins a tres mesos més tard que les que no reben tractament psicològic o moren un any i mig més tard que la resta.

Malgrat haver superat la malaltia, algunes pacients de càncer de mama presenten malestar emocional, sentiment de fragilitat, por a que torni la malaltia, cansament, dolor, problemes cognitius, seqüeles físiques, problemes a la feina i de relacions personals, sentiment d'incomprensió i voluntat de canviar coses de la vida que s'han vist amenaçades. En aquest sentit, a més de la millora física i psicològica, les dones que segueixen almenys tres mesos la teràpia, es reincorporen abans a la feina.

Aquests resultats s'han donat a conèixer aquest divendres, pocs dies abans del Dia Mundial contra el Càncer de Mama el proper dilluns, en una jornada organitzada per l'nstitut Català d'Oncologia (ICO) on s'ha presentat el balanç dels deu anys del programa de tractament psicològic per a supervivents del càncer.

El programa va iniciar, de forma pionera fa deu anys, sessions de tractament en grup conduïdes per un psicooncòleg per a supervivents de càncer amb dificultats moderades o greus d’adaptació un cop acabat els tractaments. Hi participen entre 8 i 10 supervivents i les dones convidades a participar superen determinats llindars de malestar emocional o estrès. Fins ara, a l’ICO s’han realitzat més de 600 sessions per les quals han passat més de 350 usuàries. Cada tractament són 14 sessions d'una hora i mitja, amb 12 sessions setmanals, en total tres mesos, una al cap de tres mesos i una altra al cap d'un any.

Durant l’acte també s’ha presentat la primera comunitat de suport psicosocial en línia de càncer desenvolupada pel Departament de Salut. Es tracta de la primera comunitat virtual privada de pacients que, a través del portal 'La Meva Salut', connectaran amb professionals especialitzats en suport psicosocial en càncer.

Entre d’altres, als pacients se’ls ofereix poder realitzar els tractaments psicològics grupals online, sense haver de anar a l’hospital i amb total garantia de confidencialitat i seguretat. En aquest cas, participen a la vegada entre 5 i 7 pacients i, fins ara, han participat unes 60 persones amb excel·lents resultats. També poden participar en xats o fòrums on el debat s'allarga les 24 hores del dia els 365 dies a l'any i es fa per escrit.

En la jornada també s'ha recordat que la lactància materna redueix el risc de patir càncer per a la mare. Aquesta reducció serà aproximadament d’un 4% per cada 12 mesos acumulatius, és a dir, la suma de períodes en què una dona ha alletat cada nadó. A més, recomana com a mínim alletar fins als 6 mesos d’edat i, a partir d’aleshores, alternar la lactància amb aliments apropiats per al nadó.

El càncer més diagnosticat en dones a Catalunya

En el que portem d’any, a Catalunya s’han diagnosticat uns 4.500 casos de càncer de mama en les dones. En aquest sentit, és el tumor més diagnosticat en aquest sexe i representa el 28% de tots els tumors malignes.

La taxa d’incidència de càncer de mama a Catalunya és de 67 casos per 100.000 dones, lleugerament inferior a la d’Europa (71 casos), però el nombre absolut de casos augmenta per l'envelliment de la població. Des de l’any 1993, aquesta incidència s’ha estabilitzat a Catalunya, ja que la taxa de casos detectats no augmenta en els darrers anys. Pel que fa a la taxat de mortalitat, és de 10 casos per 100.000 dones, també inferior a l’europea (16 casos), unes 1.200 o 1.300 dones anualment. Des del 1993, aquesta mortalitat disminueix significativament any a any (un 3,7% anual), com a reflex de les millores terapèutiques i dels programes de detecció precoç implementades. De fet, la supervivència als cinc anys de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 84%.

En aquest sentit, el Pla director d’oncologia del Departament de Salut desenvolupa accions per millorar la situació del càncer de mama a Catalunya, entre les que destaca el Programa de Cribratge de Càncer de Mama. El programa està adreçat a catalanes de 50 a 69 anys i el nombre de dones en aquesta franja d’edat augmenta anualment.

Al 2014, la participació va ser del 66,8% (271.857 participants d’un total de 407.182 dones convidades); aquesta xifra, però, arriba al 80% si s’inclou les dones que es realitzen una mamografia fora del programa. La taxa de detecció de càncer en les dones incloses en el programa va ser del 4,22% (1.148 càncers de mama detectats), majoritàriament tumors d’estadi precoç, de fase poc avançada.

Pel que fa als criteris de qualitat i als resultats del programa, aquest són molt similars als dels programes de detecció precoç instaurats a Europa. En aquest sentit, el cribratge amb mamografia ha demostrat ser molt útil, ja que en els darrers anys s’ha experimentat una reducció en la mortalitat per càncer de mama entre un 25% i un 31% en dones de 50 a 69 anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local