Feminisme al segle XXI

Comença a Vilanova el curs 'Els feminismes a la Mediterrània'

El curs s'emmarca en la programació de l'Àgora de Tardor, i té per objectiu parlar de les múltiples expressions i formes que té el feminisme al segle XXI

Redacció Vilanova i la Geltrú 01-12-2015 17:19 Lectures 1051
Comença a Vilanova el curs 'Els feminismes a la Mediterrània'. Ajuntament de Vilanova

Comença a Vilanova el curs 'Els feminismes a la Mediterrània'. Ajuntament de Vilanova

L'Escola Politècnica de Vilanova i la Geltrú acull aquesta setmana el curs gratuït "Els feminismes a la Mediterrània. Una energia transformadora", organitzat per la Regidoria de Convivència i Equitat de l'Ajuntament de VNG i el Campus Universitari de la Mediterrània.

L'objectiu del curs és parlar de les múltiples formes que en el segle XXI té el pensament del feminisme, donant a conèixer i reconèixer totes les tendències, i extreure'n estratègies comunes que ajudin a abordar els nous reptes socials.

Teresa Llorens, regidora de Cultura, Convivència i Equitat, va inaugurar dilluns el curs, "que proposa un recorregut per descobrir la riquesa de la petjada femenina i la seva pluralitat, d'una banda com a llegat rebut, i de l'altra com a estímul per a la transformació del món que el present ens demana".

Llorens va donar pas a la primera ponència del curs: "La perspectiva feminista com enfocament epistemològic. Ideari, construcció simbòlica i terminologia. Els moviments feministes, naixement de les primeres corrents de canvi". Una ponència a càrrec de Laura Mercader, professora de Teoria i Historia de l'Art de la Universitat de Barcelona, i membre del Centre de Recerca i Estudis de les Dones de la UB.

El programa del curs, que acaba divendres, inclou dues ponències cada dia. Dimarts és sobre el "Corrent teòric i marc conceptual de la igualtat. Teoria sexe-gènere. Revisió de drets i politiques de reivindicació. Accions d'apoderament femení. Transversalitat", a càrrec de Noemí Elvira, tècnica de salut de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears i professora de la Universitat de Barcelona; i Carla Vall, advocada de Dones Juristes, especialitzada en drets humans i perspectiva de gènere.

Dimecres el tema és "Feminisme de la diferència. Autoconsciència i identitat. La circulació lliure d'autoritat. El pensament lliure des de la diferència sexual. El camí de l'equitat", amb Marise Clement i Empar Chumacero, investigadores del DUODA, Centre d'Estudis de les Dones de la Universitat de Barcelona.

Dijous es parlarà sobre "Feminismes, religions i creences. Reinterpretació dels llibres sagrats. Judaisme, Cristianisme i Islam", amb les professores Nazanín Amirian, politòloga iraniana professora de Ciències Polítiques de la UNED i de la Universitat de Barcelona; i Sara Morreres, màster en psicoteràpia psicoanalítica i en estudis de dones, gènere i ciutadania.

Finalment, la ponència de divendres versarà sobre "L'alliberament femení des de l'àmbit espiritual. El marc cultural patriarcal a la Mediterrània. Història i conceptes clau de la misogínia i dels moviments de dones. Estratègies comunes per abordar els nous reptes socials". Anirà a càrrec de Dolors Marín, doctora en Història Contemporània, professora d'ensenyament secundari i investigadora del moviment llibertari; i Isabel Pérez, professora de Geografia i Història d'ensenyament secundari i membre del Centre de Recerca i Estudis de les Dones de la UB.

Per acabar el curs, es resumiran els punts comuns per a una estratègia col·lectiva a càrrec de membres del Casal de Dones de la ciutat.


Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No