Transfòbia

El Síndic investiga les actuacions prèvies al suïcidi d'un jove transsexual

Ribó es compromet a actuar amb celeritat en l'anàlisi dels fets per evitar que situacions com aquesta es reprodueixin

Concentració silenciosa davant l'Ajuntament de Rubí per condemnar l'assetjament escolar que hauria conduit un jove transsexual al suïcidi. Ajuntament

Concentració silenciosa davant l'Ajuntament de Rubí per condemnar l'assetjament escolar que hauria conduit un jove transsexual al suïcidi. Ajuntament

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per conèixer les actuacions de la Generalitat prèvies al suïcidi d'un jove transsexual de 17 anys, l'Alan, que hauria patit assetjament escolar. El Síndic ha demanat informació als departaments d'Ensenyament, Benestar Social i Salut sobre les mesures preses i el grau d'implementació dels mecanismes previstos en la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada l'octubre del 2014. El síndic, Rafael Ribó, vol fer arribar a la família "el compromís que actuarà amb celeritat en l'anàlisi per evitar que situacions com aquesta es reprodueixin".

En un comunicat enviat aquest dilluns, Ribó lamenta "profundament" la mort de l'Alan i també ha volgut traslladar a la família el seu condol. L'Alan era un noi de 17 anys resident a Rubí, a qui recentment havien permès canviar el DNI per respondre a la seva identitat. La vigília de Nadal es va suïcidar i la seva mare va anunciar la notícia culpant la ''pressió de la societat'' al jove transsexual, que suposadament patia assetjament escolar i havia estat ingressat per depressió.

Centenars de persones es van concentrar aquest diumenge a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per recordar l'Alan i erigir un clam per eradicar la transfòbia. L'associació de famílies de menors transsexuals, Chrysallis, que també havia convocat diverses concentracions arreu de l'estat espanyol, va condemnar la mort de l'Alan com un "assassinat social" en un manifest.

Actualment, els casos d'assetjament escolar a joves LGTBI que es detecten en els centres són tractes en una comissió interdepartamental.

El Síndic va estudiar la situació dels adolescents LGTBI a les escoles i instituts de Catalunya després de rebre'n una queixa i va suggerir la promoció d'actuacions específiques per abordar aquestes situacions. Concretament, va demanar que es preveiessin mecanismes protocolitzats de detecció i seguiment i que s'establissin programes de formació específica per assetjament homofòbic i transfòbic adreçats al professorat, així com programes d'intervenció i de sensibilització de la problemàtica que pateixen els alumnes LGTBI.

La Llei 11/2014 atorga al Síndic de Greuges la funció relativa a la defensa de drets i llibertats en matèria de no-discriminació de les persones LGBTI.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!