L’Hospital Universitari de Bellvitge

Un nou consens mèdic permetrà fer resseccions menys àmplies del càncer de mama

El VI Curs de Cirurgia de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge estarà dedicat a la redefinició de l’extensió de la cirurgia

Un nou consens mèdic permetrà fer resseccions menys àmplies del càncer de mama sense augmentar el risc de reaparició del tumor. HUB

Un nou consens mèdic permetrà fer resseccions menys àmplies del càncer de mama sense augmentar el risc de reaparició del tumor. HUB

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els dies 6, 7 i 8 d’abril, tindrà lloc a l’Hospital Universitari de Bellvitge el VI Curs de Cirurgia de Càncer de Mama. Es tracta de la 6a edició d’un curs d’abast internacional, amb la presència de destacats ponents europeus i nord-americans, en què es presentaran les darreres novetats en les tècniques quirúrgiques i del tractament del càncer de mama. Aquest any, el Curs estarà dedicat a la redefinició de l’extensió de la cirurgia. 

La cirurgia conservadora de la mama és possible en un 70% de casos i es considera el tractament estàndard de la malaltia, ja que permet disminuir la probabilitat d’una recidiva local a la mama i, alhora, aconseguir un bon resultat estètic. Per disminuir la possibilitat d’aparició d’un segon tumor a la mama, cal que aquesta cirurgia conservadora obtingui uns marges nets de tumors, però el fet de buscar aquests marges de vegades fa que les reseccions de mama siguin massa extenses. Per això, durant el Curs es presentarà un nou concepte de marges quirúrgics nets de la cirurgia conservadora, d’acord amb el nou consens americà de marges, que afavorirà la realització de cirurgies conservadores menys àmplies. Això permetrà aconseguir un millor resultat estètic sense incrementar la possibilitat d’una recidiva local.

Un altre aspecte que es debatrà serà la disminució de l’extensió de la cirurgia també en el cas dels ganglis de l’aixella. Fa anys, es realitzava el buidament de tots els ganglis limfàtics per evitar que el tumor fes metàstasi en aquests ganglis. Posteriorment, aquesta tècnica es va substituir per la del gangli sentinella, que evitava el buidament si el gangli sentinella estava net. Més recentment, s’ha conegut que es pot evitar extirpar tots els ganglis axil·lars en casos de cirurgies conservadores de la mama, tumors petits, i només dos ganglis sentinella afectats. Aquest protocol més conservador no afecta negativament l’evolució de la malaltia ni la mortalitat, i ha permès disminuir en un 75% les extirpacions de ganglis axil·lars a l’Hospital Universitari de Bellvitge en els darrers anys.

Altres nous criteris que s’estan posant sobre la taula per evitar buidaments ganglionars són els dels casos de pacients d’edat avançada i receptors hormonals positius, i els de ganglis negatius després de tractaments amb quimioteràpia, entre d’altres. Evitant aquests buidaments, s’evita una complicació important com és el limfedema (edema del braç, per retenció de secrecions, que en dificulta el moviment i és molt molest), que es dóna en el 30% de casos de buidaments axil·lars.

De 5 setmanes a 35 minuts

Durant el Curs, també es presentaran els resultats de la radioteràpia intraoperatòria de la mama. Aquesta tècnica es basa en les evidències que, en subgrups de pacients de baix risc, una irradiació parcial de la mama, centrada només al voltant de l’anomenat llit tumoral, no incrementa el risc de recidiva. Això representa més comfort i menys efectes sencundaris per a la pacient, ja que es passa d’un procés de 5 setmanes de radioteràpia a un altre de només 35 minuts realitzat en el mateix moment de la cirurgia. En l’últim any i mig, la Unitat Funcional de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i Institut Català d’Oncologia ha fet radioteràpia intraoperatòria a un total de 60 pacients, en la meitat de les quals s’ha pogut evitar la radioteràpia posterior.

Altres taules de debat giraran al voltant de l’ús de noves pròtesis per a la reconstrucció mamària, nous penjolls de perforants per cobrir els defectes de la cirurgia oncològica, i noves tècniques de localització de lesions no palpables amb llavors radioactives.

Tots aquests temes es presentaran a través de retransmissions de cirurgia en directe, ponències, casos clínics i comitès multidisciplinaris de tumors.


L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)

L’Hospital Universitari de Bellvitge pertany a l’Institut Català de la Salut (ICS) i és un dels 5 grans hospitals universitaris de Catalunya, registrant 31.300 altes anuals, de les quals el 35% són d’alta complexitat. És l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya fins a les Terres de l’Ebre, la qual cosa significa una cobertura assistencial per a més de 2 milions d’habitants. Ha estat sis vegades TOP 20 en el rànquing dels millors hospitals de l’Estat en els últims set anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local