Curs 2016-17

El Síndic reclama més transparència en les preinscripcions escolars per detectar fraus

Ribó demana que es delimiti quines dades personals són protegides i quines no i que es facilitin les actes d'escolarització en cas de reclamació

ACN Barcelona 08-04-2016 13:01 Lectures 1231

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha reclamat aquest divendres més transparència en els períodes de preinscripcions escolars per detectar fraus i males pràctiques en l'assignació de places. El Síndic ha fet aquesta petició coincidint amb el tancament d'aquest període i també ha recomanat al Departament d'Ensenyament que es delimiti quines dades personals tenen la condició de protegides; en quines poden tenir accés els sol·licitants en cas de sospita d'irregularitats i que es facilitin, en cas de reclamació, les actes de les comissions d'escolarització. En relació a les llistes de sol·licituds de preinscripció, se suggereix als centres que les facin públiques, tant en primera opció com en posteriors, amb la puntuació provisional i definitiva.

Així mateix, Ribó sol·licita que es publiquin les vacants que es generin a cada centre des de la publicació de la relació d''alumnat admès fins a l'inici del curs escolar i les assignacions que es faci d'aquestes vacants fins a l'inici del curs escolar. En aquest sentit, el Síndic ha rebut queixes relacionades amb sospites de frau en el domicili on consta que teòricament resideixen els alumnes, i sobre la impossibilitat d'accedir a la informació necessària per confirmar si s'ha produït frau. A més, sospita que els ajuntaments i el Departament d'Ensenyament no sempre actuen de manera "diligent" i coordinada per resoldre aquests fraus.

Pressions a la Inspecció d'Educació per aconseguir entrar a un centre

El Síndic també té constància que han existit pressions sobre inspectors d'Educació per aconseguir entrar a un centre en concret o que el Departament d'Ensenyament autoritza a darrera hora ampliacions de ràtio, tot i haver-hi places vacants en altres escoles de la zona.

Altres queixes que ha rebut l'oficina de Rafel Ribó fan referència als dèficits relacionats amb l'assignació de llocs escolars perquè no s'havia respectat l'ordre de tria explicitada per les famílies en el període ordinari de preinscripció, una circumstància que s'hauria produït en centres que no tenien llista d'espera en primera opció i que disposaven de vacants sobrevingudes després de la renúncia d'algun alumne que inicialment tenia plaça i per ampliacions de ràtio.

Aquestes places s'han assignat a l'alumnat que sol·licita plaça fora de termini o no està d'acord amb la què se li ha assignat d'ofici per davant d'altres famílies que han sol·licitat plaça en segona opció o successives i que s'han quedat sense plaça.

El Síndic també ha manifestat que hi ha escoles que no informen adequadament durant les portes obertes sobre els drets dels alumnes sobre el pagament de quotes, el caràcter voluntari de els activitats complementàries i dels serveis escolars i que desenvolupen estratègies per seleccionar l'alumnat, pràctiques que, segons Ribó, suposen un obstacle al dret a la igualtat en l'accés a l'educació de tots els infants.


Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No