USTEC-STEs

7 de cada 10 professors de l'escola pública assegura haver patit agressions verbals o físiques

USTEC-STEs considera que hi ha violència de baixa intensitat amb força quotidianitat i denuncia manca de suport als docents per part de l'administració

ACN/ Marc Ferragut Barcelona 08-04-2016 19:13 Lectures 1096
Pla conjunt dels representants de l'USTEC-STEs, en roda de premsa. ACN

Pla conjunt dels representants de l'USTEC-STEs, en roda de premsa. ACN

Un 69,8% del professorat de l'escola pública catalana assegura haver estat víctima d'agressions verbals o físiques al llarg de la seva trajectòria docent, segons l'estudi que ha presentat aquest divendres el sindicat USTEC-STEs. En concret, hi ha un 20,5% d'aquests incidents atribuïbles a violència física, mentre que les desqualificacions o insults es produeixen en un 83,5% dels casos i les amenaces, un 51,9%. "Estaríem parlant d'una violència intensa que seria puntual, anecdòtica i esporàdica, i en canvi, una altra de baixa intensitat que tindria força quotidianitat", ha valorat el portaveu sindical, Ramon Font. A més, USTEC-STEs denuncia una manca de suport per part de l'administració, basant-se en la dada que un 66,4% del professorat que ha patit agressions considera que el recolzament institucional ha estat nul o gairebé nul.

"El més escandalós és que l'administració, per dir-ho d'alguna manera, utilitza la tàctica de Ponç Pilat, se'n renta les mans, o fins i tot considera com a sospitós el propi docent", ha expressat el representant sindical Xavier Díez. En aquest sentit, Ramon Font ha explicat que la seva voluntat és aconseguir un protocol "com el que té l'Institut Català de la Salut, que el que fa és que l'administració ha d'acompanyar des del primer moment la persona agredida i en tot cas, quan són agressions greus, s'ha de personar a la causa". El portaveu d'USTEC-STEs ha dit que aquestes propostes "no són ben rebudes" per les institucions educatives.

En canvi, els professors víctimes d'agressions tenen la percepció que els companys de claustre els donen molt suport o total en un 65,6%, i per part dels equips directius, el percentatge de recolzament és d'un 63,8%. Per contra, el suport total o elevat per part de les famílies només es fa palès en un 20,3% dels incidents i la sensació de recolzament nul és del 35,7%.

L'estudi es basa en una enquesta a 809 professionals de l'ensenyament, el que segons USTEC-STEs suposa aproximadament 1% del total, i també se'n desprèn que l'alumnat és qui protagonitza la majoria d'agressions verbals o físiques en un 8 de cada 10 respostes. Els familiars són els agressors en un 41,3% dels casos. Per etapes, a l'Educació Secundària Obligatòria és quan els alumnes mostren més violència, amb un 58%. Les agressions a professorat provinents de familiars es concentren en un 57% a l'Educació Primària i un 19% a Educació Infantil.

D'altra banda, les agressions físiques es produeixen en un 47% a l'Educació Primària, un 38% a la ESO i un 14% a Educació Infantil. Pel que fa a les verbals, la tendència es reverteix i és a l'etapa secundària quan es pateixen un 49% dels incidents. A la primària s'hi registren el 29% dels casos d'insults o desqualificacions, i a Batxillerat, un 7%, segons les dades de l'estudi de l'USTEC-STEs.

Sobre l'afectació de la violència verbal o física en l'estat anímic, l'estudi mostra que un 16,8% dels docents enquestats s'han plantejat seriosament abandonar la professió i un 15,4% ho han considerat. La sensació que les agressions augmenten el nivell d'estrès i ansietat del professorat és del 80,5%.

En perspectiva de gènere, no hi ha diferències notables, ja que el 71% dels homes docents enquestats afirma haver patit agressions i el 69% de dones també respon afirmativament. En edat, el 53% dels menors de 30 anys afirma haver rebut algun tipus de violència verbal o física, i el col·lectiu amb més incidència és el del 51 a 60 anys, amb un 74% de casos.

Territorialment, el Consorci de Barcelona i les comarques barcelonines registren un 79% i un 77% de docents agredits en algun moment de la seva carrera professional. En contrast, Girona i Lleida són les zones amb menys afectació, amb un 60% i un 57% de casos. Xavier Díez ha vinculat aquestes xifres amb la presència de centres concertats: "on hi ha segregació escolar, és a dir, una presència important d'escola concertada, hi ha més violència". En la mateixa línia, Ramon Font ha apuntat que "les comarques que tenen menys violència són els que eduquen els nens més junts".

Demogràficament, les poblacions amb menys de 1.000 habitants tenen un 54% de casos d'agressions a professorat i en nuclis superiors a 100.000 habitants, se'n produeixen en un 76%.

En funció de la catalogació dels centres, els qualificats d'especial dificultat presenten un 76% de casos de professorat agredit verbal o físicament i els considerats ordinaris la taxa se situa en el 68%.

En matèria de protocols de prevenció i actuació contra les agressions, l'estudi d'USTEC-STEs ha detectat que un 69% del professorat de l'escola pública desconeix si n'existeix un al seu centre.


Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No