Estafa

Cau una organització criminal de falsos revisors de gas que estafava gent gran de tot Catalunya

Els investigadors han localitzat 50 víctimes, totes d’edat avançada, però no es descarta relacionar-los amb més fets

Redacció Barcelona 31-05-2016 10:01 Lectures 3678

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de les Corts van desarticular una organització criminal formada per 16 persones. Actuava per tota Catalunya i tenia la seu a Barcelona. Se’ls acusa de pertinença a grup criminal, d’obstrucció a la justícia, falsificació de document públic, estafa i intrusisme professional.

Els agents van iniciar la investigació l’octubre de l’any passat i va finalitzar el 23 de maig d’enguany amb un detingut i 12 investigats, tanmateix els investigadors no descarten noves detencions en els pròxims dies.

El grup formava part d’una empresa subcontractada dedicada al manteniment i la revisió de productes i serveis d’una de les companyies de subministrament oficial de gas que operen al nostre país. El grup usava aquesta empresa com una tapadora per tal d’estafar persones d’edat avançada oferint un servei que no necessitaven.

L’organització estava clarament estructurada i jerarquitzada i el modus operandi emprat era, en la majoria dels casos, molt semblant. Els caps de l’empresa s’ocupaven de seleccionar víctimes a través de portals informàtics. En aquests portals feien recerques de noms propis en desús o poc habituals, ja que acostumaven a pertànyer a gent d’edat avançada.

Amb les víctimes localitzades eren els operaris els que es desplaçaven fins els seus domicilis. Quan actuaven, mostraven una targeta acreditativa de la seva empresa amb el logotip del Departament d’Industria i Energia de la Generalitat de Catalunya, que els identificava com a instal·ladors del gas. Aquesta targeta era, però, falsa i portava a l’engany.

Els falsos operaris informaven les víctimes que calia fer reparacions a les seves calderes o radiadors i que, de no fer-ho, es posaven en perill, ja que la instal·lació no estava en bones condicions. Un cop fetes les reparacions els cobraven grans quantitats de diners en efectiu. S’ha donat el cas que, a banda d’estafar-les, també s’enduien joies i diners dels domicilis.

Finalment, els diners estafats es distribuïen en diferents comptes corrents, els quals estaven associats als caps de l’empresa.

Després de l’engany, les víctimes patien un fort ensurt emocional i estaven molt atemorides, fins al punt que es negaven a obrir la porta a ningú que truqués per por de tornar a ser enganyades.

Els mossos han pogut relacionar els sospitosos amb 50 víctimes, tanmateix la investigació continua oberta i no es descarten nous fets. El grup té diversos antecedents policials per delictes similars, algun d’ells d’altres cossos policials  

Els detinguts, després de passar a disposició judicial, van quedar en llibertat amb càrrecs.


Consells de seguretat

Les revisions obligatòries de gas sempre són comunicades per correu aproximadament un mes abans. Si teniu dubtes, truqueu a la companyia per confirmar-ho.
El cobrament de les revisions mai les farà la persona que realitza la inspecció. Sempre es cobrarà a través de la factura del gas.
Demaneu sempre la identificació al personal de companyies d'aigua, llum, gas o telèfon i, si dubteu, no el deixeu passar o truqueu a un familiar.
No lliureu documentació amb dades de caràcter personal. Amb l'excusa de conèixer el vostre consum o de comprovar si les vostres dades són correctes, us poden demanar un document o una factura: no lliureu aquesta documentació, ja que les vostres dades poden ser utilitzades per a altres finalitats delictives.


Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No