Servei Català de Salut

Una nena de menys d'un any mor per enterovirus a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell

Es tracta de la primera mort que es pot atribuir amb tota seguretat a aquesta afectació neurològica

El cap de Pediatria del Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, del subdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, i del secretari de Salut Pública, Joan Guix.

El cap de Pediatria del Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, del subdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, i del secretari de Salut Pública, Joan Guix.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Salut ha informat aquest dimarts de la mort d'una nena de menys d'un any afectada d'enterovirus que estava ingressada a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. El nadó va ingressar el 30 de juliol a l'Hospital de Granollers amb febre i vòmits, i el dia següent va tornar al Centre d'Assistència Primària (CAP) amb un quadre clínic que va fer pensar en l'enterovirus. Des de l'Hospital de Granollers, se'l va traslladar al Parc Taulí, on va morir aquest dilluns. Es tracta de la primera mort a Catalunya que es pot atribuir amb tota seguretat a l'enterovirus, segons ha explicat el Departament. Des del primer cas diagnosticat el 7 d'abril, hi ha hagut a Catalunya un total de 110 casos, però tot i que el brot ja es dóna per tancat, poden seguir apareixent casos puntuals. En aquests moments només hi ha un pacient ingressat al Vall d'Hebron, amb seqüeles neurològiques greus però que aviat serà donat d'alta.

El subdirector del Servei Català de Salut, Josep Maria Argimon, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el cap de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Carlos Rodrigo, han volgut comparèixer excepcionalment per explicar una mort concrta d'un pacient, degut a l'alarma creada a la primavera per aquest brot, que ha deixat seqüeles neurològiques molt greus a almenys un pacient i d'altres de més lleus a uns quants més.

Tots tres han volgut remarcar que el fet que els primers casos es concentressin a l'Hospital de Vall d'Hebron, referència en salut infantil, va fer que s'activessin protocols pel brot més aviat que si s'haguessin detectat els casos en diversos hospitals catalans. Així, tot i que la malaltia no és de declaració obligatòria, sí que s'ha fet una "vigilància reforçada" i tots els pediatres catalans estaven avisats.

Per això, quan la nena va anar per primer cop a l'Hospital de Granollers ja li van detectar unes herpangines, de la família dels enterovirus però molt més lleu. Aquell 30 de juliol presentava febre i vòmits, i la van enviar a casa amb medicines pels símptomes. Fins aquí podria ser un cas normal d'enterovirus, com la coneguda 'boca-peu-mà'. No obstant això, l'endemà la nena va ser portada al CAP perquè ja presentava símptomes més greus, com defalliment general, cosa que va fer sospitar d'una romboencefalitis. La van derivar altre cop a l'hospital granollerí, on en veure que els símptomes s'havien agreujat la van enviar amb ambulància al Parc Taulí de Sabadell, on va quedar ingressada fins aquest dilluns.

Les autoritats sanitàries admeten que hi ha un 3 o 4% de casos "fulminants" com aquest, però que no s'hi pot fer res, perquè poden aparèixer fora d'un brot i no evidencien símptomes diferents de la resta d'enterovirus inicialment. "Hem fet tot el que s'havia de fer, però aquestes coses encara passen", ha admès Carlos Rodrigo, cap de Pediatria de Vall d'Hebron.

Tant la simptomatologia, com el diagnòstic per imatge i els anàlisis de laboratori han permès identificar el virus com el del tipus A-71, el del brot. Per això, és la primera mort confirmada 100% per aquest tipus de virus, ja que dues morts prèvies relacionades amb l'enterovirus no es van poder certificar totalment. Una a Reus no es va poder determinar el virus exacte, mentre que una de Mataró, on el nen tenia el virus, es va descartar que fos el causant de la mort.

Joan Guix, secretari de Salut Pública, ha explicat que els brots d'enterovirus normalment són més virulents a la primavera i la tardor, però hi ha casos tot l'any. A més, ha explicat que després d'un brot fort solen venir anys més tranquils, i que el canvi climàtic està variant el calendari d'algunes malalties. La Secretaria de Salut Pública està enllestint un informe complet sobre el brot, que serà presentat properament en públic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local