Curs 2016-17

Arrenca una nova edició del projecte Buchenwald de memòria i prevenció del feixisme

El Projecte reuneix a centres de secundària de Vilanova, Cubelles, Sitges i Sant Pere de Ribes, Gavà i Sant Marti Sarroca, amb la incorporació aquest any també de l’Escola Sant Bonaventura

Redacció Vilanova i la Geltrú 28-09-2016 10:11 Lectures 2610

El Projecte Buchenwald, sota la coordinació i l’impuls de l’Amical de Mauthausen i altres camps, ha posat en marxa el nou curs 2016-2017, que enguany serà ja el cinquè del Projecte. Un projecte que es va iniciar al juny del 2011 i que actualment ja s’ha convertit el  projecte  territorial emblemàtic de la “Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més” i en tot un referent i exemple per altres territoris.

El Projecte reuneix a centres de secundària de Vilanova, Cubelles, Sitges i Sant Pere de Ribes, Gavà i Sant Marti Sarroca, amb la incorporació aquest any també de l’Escola Sant Bonaventura,  i entitats com el propi Museu del Ferrocarril, l’Institut d’Estudis Penedesencs, Garraf per la República, Dones amb Memòria i la Frontissa, entre altres.

A la primera reunió del curs  assistirà el regidor d’educació de l’ajuntament de Vilanova, Joan Martorell, que podrà conèixer així de primera ma la tasca educativa que fa el projecte i les propostes i activitats a desenvolupar.

Aquest projecte de l’Amical de Mauthausen, es coordina amb altres projecte de la Xarxa a altres ciutats com Manresa, Santa Coloma de Gramenet, Sant Celoni, Sant Boi, etc, a Catalunya, i amb altres propostes que l’Amical impulsa a altres regions de l’Estat com Valencia, Andalusia, Aragó o Extremadura.

El Projecte Buchenwald, amb la implicació també del Goethe Gymnasium de Weimar, y els Lycées Aristides Maillol i la incorporació d’un de nou, el François Arago, de Perpinyà es el veritable motor de la proposta de Xarxa europea de memòria i prevenció del feixisme.

Com fins ara, el projecte tindrà com a objectius principals, la sensibilització per la memòria de la deportació republicana, i sobre tot  cercar mecanismes per combatre la creixent corrent de l’extrema dreta a Europa.

La comissió del Projecte ja  treballa en les activitats a desenvolupar que  tindran com a fites més rellevants la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust el dissabte 23 de gener a la plaça de la Peixateria de Vilanova, el V Cicle de Cinema sobre la deportació als camps, una nova exposició temàtica al


Museu del Ferrocarril, una nova edició del premi de fotografia “Els camps de concentració, la mirada del jovent.Premi Marcel.lí Garriga” que enguany tindrà també àmbit estatal, i la segona edició del Premi Montserrat Roig, de creació literària.

La V trobada d’alumnes de la Xarxa a Gavà al maig, les xerrades i conferencies als instituts, i especialment els nous viatges al camps de Buchenwald, per poder copçar sobre el mateix terreny, la cruesa del nazisme. Aquest curs augmenta el numero d’INS que viatjaran al Camp, i ja seran 5 els grups de joves que visitaran Weimar i el camp de Buchenwald.

El projecte Buchenwald, i l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú, també seran a la II Trobada d’ajuntaments de la Xarxa que tindrà lloc a Santa Coloma de Gramenet.

Ensenyament

Alerta. L'escola no està ensenyant a llegir

Jordi Larregola

Estem aconseguint la farsa perfecta de reduir les estadístiques de fracàs escolar i, alhora, tenir la meitat de la població jove incapacitada per a l'accés autònom a la cultura

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No