Seguretat viària

Interior s'alia amb el sector de les telecomunicacions per conscienciar dels perills del mòbil al volant

Mossos d'Esquadra i policies locals intensifiquen aquesta setmana els controls per prevenir les distraccions durant la conducció

Interior s'alia amb el sector de les telecomunicacions per conscienciar dels perills del mòbil al volant. EIX

Interior s'alia amb el sector de les telecomunicacions per conscienciar dels perills del mòbil al volant. EIX

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha signat aquest dilluns un conveni de col·laboració amb l'Associació d'Empreses d'Electrònica, Tecnologies de la Informació, Telecomunicacions i Continguts Digitals (AMETIC) per impulsar accions que conscienciïn els conductors sobre els perills d'utilitzar el mòbil al volant. El conveni recull el compromís de crear una comissió amb dos membres del Servei Català de Trànsit (SCT) i dos de l'AMETIC per difondre campanyes publicitàries amb l'"objectiu compartit de reduir els accidents de trànsit provocats pel mal ús del mòbil", ha subratllat Jané. Paral·lelament, el SCT coordina al llarg d'aquesta setmana, de dilluns a diumenge, una campanya de controls intensius per prevenir les distraccions durant la conducció, sobretot relacionades amb la manipulació del mòbil, a les vies urbanes i interurbanes a través dels Mossos d'Esquadra i les policies locals.

Les distraccions, moltes d'elles per manipular el mòbil, representen la primera causa concurrent d'accidents de trànsit amb víctimes a Catalunya. Durant el primer semestre del 2016, van provocar el 29% dels sinistres. Davant la magnitud dels perills pel mal ús del mòbil, el Departament d'Interior impulsarà accions comunicatives amb l'AMETIC adreçades a diversos perfils d'usuaris de dispositius i aplicacions mòbils per fomentar-ne l'ús responsable amb la finalitat de combatre la sinistralitat i la mortalitat que provoca manipular el telèfon quan es condueix.

Tot i que s'ha generalitzat l'ús de dispositius mans lliures, navegadors o altres sistemes de comunicació, el mal ús del mòbil causa la majoria de les distraccions. Jané ha assenyalat que la telefonia mòbil "no està renyida" amb la conducció: "Les noves tecnologies poden ajudar a la conducció, però hem de combatre'n el mal ús". "No podem admetre que els conductors agafin el mòbil mentre condueixen", ha deixat clar el conseller, que ha reblat: "No en deixarem passar ni una".

Aquest conveni és el primer que se signa a l'estat espanyol amb l'AMETIC per reduir la sinistralitat per l'ús del mòbil al volant. "Volem ser pioners en matèria de seguretat del trànsit", ha afirmat Jané. Per la seva banda, el president del Consell de l'AMETIC a Catalunya, Pedro Mier, ha reconegut l'"esperit innovador" del Departament d'Interior i la "predisposició" dels operadors de telecomunicacions en aquesta iniciativa i creu que pot ser "molt útil" estar treballant ja per a "la seguretat de les persones" a. A la signatura del conveni, a la seu de la conselleria, també hi han participat la directora del SCT, Eugenia Doménech, i responsables de companyies de telefonia mòbil.

Jané també ha subratllat que els accidents amb víctimes mortals el 2016 –amb dades tancades el 16 d'octubre- han baixat un 25,6% respecte al mateix període de l'any passat. En els darrers deus mesos, han mort 120 persones en accidents de trànsit. De gener a mitjan octubre del 2015, 144 (un 16,6% més).

Controls contra les distraccions i de les detencions davant els semàfors

El SCT ha endegat una campanya aquest dilluns que s'allargarà fins diumenge per focalitzar la vigilància en les distraccions al volant. Aquesta és la dotzena campanya preventiva i integral de les catorze que Interior va planificar per aquest 2016. Al llarg de la setmana s'informarà els conductors de la campanya amb panells lluminosos a les carreteres amb el missatge 'Controls policials d'ús del mòbil'. En les vies urbanes també s'intensificarà el control del compliment de l'obligació de detenció davant els semàfors. "Treballem en la línia d'intensificar els controls i, per tant, sancions econòmiques i pèrdua de punts, però sobretot, volem prevenir", ha resumit Jané, que ha posat molt èmfasi en la necessitat de fer "pedagogia" per a una conducció segura.

El SCT va desenvolupar el març passat una campanya de controls intensius per prevenir distraccions al volant i en què Mossos d'Esquadra i policies locals van interposar 2.334 denúncies. La majoria, concretament 2.143, van ser per manipular el mòbil metre es conduïa. El SCT va interposar el 2015 un total de 19.187 sancions per distraccions. D'aquestes, 16.926 estaven relacionades amb la manipulació del telèfon mòbil.

L'ofensiva contra la manipulació del mòbil al volant

L'aliança amb el sector de la telefonia mòbil i la campanya per prevenir les distraccions que s'allargarà aquesta setmana formen part del paquet de mesures que el Departament d'Interior va anunciar el febrer passat per combatre la sinistralitat viària. Concretament, s'enquadren en l'ofensiva que la conselleria va llançar contra la manipulació del mòbil al volant. Com a principals mesures, Jané va anunciar que l'helicòpter del SCT –que s'encarrega de vigilar i sancionar impudències com no utilitzar el cinturó o avançaments en línia contínua entre altres- intensificaria els controls per detectar els conductors que utilitzen el mòbil i la instal·lació de més càmeres de control a les carreteres amb aquesta finalitat. "Farem controls per aire i per terra", va avisar Jané el febrer.

Poques setmanes abans, a finals de gener, el RACC havia presentat un informe amb dades alarmants sobre l'ús del mòbil al volant. Una de les principals conclusions era que el 26% dels conductors de turisme admetien utilitzar el mòbil 'sempre' o 'sovint' en els desplaçaments. El mateix document recollia que respondre una trucada significa apartar l'atenció del volant durant 8 segons; recórrer 111 metres per vies urbanes –l'equivalent a prop d'una illa de l'Eixample- i 264 metres per carretera. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!