Tots Sants 2016

Música en directe i taüts ecològics guanyen terreny als serveis funeraris del Garraf i Penedès

El Jardí de les Roselles, un nou espai per inhumar les cendres amb roselles de porcellana a Sitges

Els serveis funeraris són cada cop més personalitzats i sostenibles al Penedès i Garraf: el 20% incorpora música en directe a les cerimònies i el 77% opta per urnes o taüts ecològics

Redacció Vilanova i la Geltrú 29-10-2016 11:02 Lectures 6437
Tanatori de Vilanova i la Geltrú. Àltima

Tanatori de Vilanova i la Geltrú. Àltima

Àltima, empresa catalana especialitzada en la gestió de serveis funeraris, crematoris i cementiris i amb presència al Penedès i Garraf -a través dels centres de Vilafranca del Penedès, L’Arboç, Lavern, Vilanova i la Geltrú, Sitges i Cubelles-Cunit-, ha desenvolupat mivoluntad, un servei que permet deixar planificat i fins i tot pagat el propi servei funerari anticipadament. Aquesta opció pot ser contractada des dels centres d’Àltima a la zona.

Dirigit principalment a persones majors de 70 anys i sense assegurança de defunció, mivoluntad permet definir tot el que la persona desitja per al seu comiat: des del tipus de taüt fins a la música del funeral o les esqueles. A través d’un contracte amb el pressupost de tot el servei escollit, Àltima ofereix la possibilitat de deixar el servei funerari resolt. La companyia garanteix el manteniment de l’import abonat durant 5 anys. Després, es realitzen actualitzacions de l’IPC quinquennals.

Segons Josep Ventura, director general de Serveis Funeraris d’Àltima, “es percep una tendència creixent de personalització del funeral, que fa que el comiat resulti més reconfortant per a les famílies. Però a la vegada és un moment que no se sol deixar planificat, per això vèiem necessari un servei com mivoluntad, que resol una qüestió sovint complicada o precipitada als familiars que passen per una defunció”. Elements com la música en directe, el tipus de cerimònia –religiosa o laica- o la projecció d’imatges resulten cada cop més rellevants a l’hora de preparar el comiat. Al Penedès i Garraf, segons dades d’Àltima, el 20% dels funerals (11% Penedès i 22% Garraf) ja compten amb músics en viu que interpreten entre una i tres peces musicals durant la cerimònia.

Opcions respectuoses amb el medi ambient i demanda creixent de la incineració

Segons dades de la funerària catalana, les opcions ecològiques d’inhumació representen el 77% dels serveis funeraris al Penedès i Garraf. L’aparició de taüts ecològics –sense teixits sintètics, ni elements metàl·lics o vernissos- o urnes biodegradables –elaborades amb argiles naturals, sorra o sal- han contribuït al creixement d’aquesta tendència.

D’altra banda, l’empresa corrobora que la demanda de serveis de cremació augmenta entre un 1,5% i un 2% anual a Catalunya, on el 2015 es van registrar unes xifres d’incineració del 40,46%. A la província de Barcelona, aquesta opció va representar el 45,34% dels serveis funeraris. Al Penedès i Garraf  la cremació  se situa al 37% segons dades d’Àltima relatives a 2015.

Roselles en memòria dels difunts a Sitges

Àltima ofereix diversos espais i opcions per inhumar urnes als diversos cementiris que gestiona a les comarques del Penedès i Garraf. En aquest sentit, l’empresa posarà en marxa abans de finals d’any una nova zona per al destí de cendres al Cementiri de Les Pruelles de Sitges anomenada el Jardí de les Roselles. Permetrà enterrar una urna biodegradable directament en un terreny enjardinat i al damunt s’hi col·locarà una rosella de porcellana, identificada amb el nom del difunt. L’objectiu del servei és poder simular un camp de roselles a mode de memorial.

Compromís ferm amb el medi ambient

Amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i de mantenir el seu compromís amb el medi ambient, Àltima avalua i publica periòdicament l’informe de la seva petjada de carboni, que permet conèixer les emissions dels 6 centres del Penedès i Garraf així com de la resta de tanatoris, crematoris i cementiris de la companyia, i poder prendre mesures per reduir la contaminació. És la primera empresa funerària que duu a terme un estudi d’aquestes característiques, que elabora l’agència d’ecoinnovació Inèdit, adherida al Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

GarrafCoopera

La xarxa de camins ramaders i la transhumància: el patrimoni oblidat

Enrique Castro, Carles Lluch, Mike Alentorn

La identificació, recuperació, conservació i protecció jurídica, és una assignatura pendent en el nostre territori

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No