Fàrmac anti-HER2

La Fundació Vallformosa entrega el II Premi Martí Via a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida

El Premi Martí Via està dotat amb 30.000 euros i el convoca la Fundació Vallformosa i Gesco Family

La Fundació Vallformosa entrega el II Premi Martí Via a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida. Vallformosa

La Fundació Vallformosa entrega el II Premi Martí Via a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida. Vallformosa

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida ha rebut aquesta dijous el Segon Premi Martí Via de la Fundació Vallformosa dotat amb 30.000 euros. Aquest premi consisteix en una beca destinada a professionals per a investigar en el camp de l’oncologia pediàtrica o d’adults.

El passat dijous 3 de novembre, la Presidenta de la Fundació Vallformosa, Queta Domènech i el Director General de Gesco Family, Roger Parellada, van entregar el II Premi Martí Via a les investigadores Antonieta Salud i Anna Novell de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida en un acte al Portal de l’Eixample de Barcelona.

Els 30.000 euros del Premi Martí Via permetrà investigar un marcador de resposta al trastuzumab (fàrmac anti-HER2). Aquest fàrmac ha tingut un gran impacte en la supervivència d’aquestes pacients, ja que un 60% es curen gràcies al seu ús. Actualment, l’IRBLleida està investigant per aconseguir incrementar el percentatge de pacients curades amb la teràpia anti-HER2. El Premi permetrà cofinançar una investigadora postdoctoral de l’IRBLleida. El projecte es portarà a terme durant 12 mesos i inclourà pacients de la demarcació de Lleida.

El càncer de mama és molt heterogeni. El 25% dels casos de càncer de mama són del tipus HER2, que corresponen a tumors molt agressius.

El pronòstic de les pacients afectades per aquest tipus de malaltia ha canviat radicalment amb l’ús d’HER2 com a diana terapèutica. Amb l’aparició del fàrmac trastuzumab el 2005, s’ha passat d’un pronòstic descoratjador a un d’esperançador amb la curació del 60% de les pacients. HER2 és una proteïna de membrana que promou la progressió tumoral. Els fàrmacs anti-HER2 inactiven aquesta proteïna, cosa que torna el tumor menys agressiu.

HER2 necessita del suport d’un altre membre de la seva família ErbB per activar-se. Les tres possibilitats d’unió que té HER2 són HER1, HER3 i HER4. Conèixer el membre majoritari al qual s’uneix HER2 en cada pacient pot ajudar l’oncòleg en la seva decisió de proposar el fàrmac anti-HER2 més adequat per obtenir una bona resposta al tractament.

Antonieta Salud, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i professora de la Universitat de Lleida, és la investigadora principal del projecte. Aquest Premi permetrà cofinançar la investigadora postdoctoral de l’IRBLleida Anna Novell. El projecte es portarà a terme durant 12 mesos i inclourà pacients de la demarcació de Lleida.

La Presidenta de la Fundació Vallformosa, Queta Domènech, va destacar que aquest premi és un homenatge al seu marit i a totes les persones que no han pogut superar aquesta malaltia. Domènech va recordar que invertir en recerca és invertir en el futur de les persones i per això un dels objectius principals de la Fundació Vallformosa és col·laborar, promoure i incentivar la investigació del càncer.

També va remarcar la qualitat de tots els projectes presentats al premi i la dificultat que va tenir el jurat per triar-ne un de sol. El jurat estava format per la mateixa Queta Domènech, la Meritxell Tàpia, coordinadora del Procés d’Assistència Crítics del Consorci Sanitari Integral i el Dr. Josep Ramon Germà, director de Gestió del Coneixement i cap del Servei d'Oncologia Mèdica a l'Institut Català d'Oncologia i professor titular d'Oncologia Mèdica de la Universitat de Barcelona.

Per altra banda, durant la Gala d’entrega del Premi, el Dr. Jaume Mora, Director científic de l’àrea d’Oncohematologia de l’Hospital Sant Joan de Déu va explicar les conclusions del projecte finançat amb el primer premi.

L’acte va estar presentat per la periodista Judit Esteban i el va presidir la Directora Gerent de l’Institut Català de la Salut, la Dra. Candela Calle, que va destacar que gràcies a empreses solidàries com Vallformosa es poden tirar endavant projectes destacats en el món de la investigació i la lluita contra el càncer.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!