Justícia

Ensenyament haurà d’indemnitzar la família d’un alumne del Vendrell que va patir assetjament escolar

El jutge conclou que el centre no va adoptar les “mesures desitjables” per frenar la situació que vivia el menor

ACN/ Gemma Sánchez El Vendrell 09-11-2016 15:29 Lectures 2290
Escola Pla de Mar de Coma-ruga. EIX

Escola Pla de Mar de Coma-ruga. EIX

El Jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha condemnat el Departament d’Ensenyament a indemnitzar amb 3.820,83 euros la família d’un alumne de l’escola Pla de Mar de Coma-ruga, al Vendrell, que va ser víctima d’assetjament escolar. Segons ha avançat aquest dimecres el ‘Diari de Tarragona’ i ha pogut confirmar l’ACN, el jutge considera que l’escola –que depèn d’Ensenyament- no va respondre a les constants alertes de la mare del menor, i assegura que “no es van adoptar totes les mesures que haguessin estat desitjables”, com la intervenció del psicòleg del centre o l’activació d’un protocol especial contra l’assetjament escolar. En aquest sentit, el magistrat afirma que “no hi ha dubte” de la relació de causalitat entre la manca d’actuació i les lesions traumàtiques del nen.

Segons la sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN, aquest alumne de Coma-ruga va ser víctima d’assetjament escolar per part dels companys de classe entre els anys 2009 i 2013. En concret, els primers indicis de ‘bullying’ es van produir quan el menor va arribar a l’escola per cursar P-4, i que aquests es van allargar fins a tercer de primària. Durant aquests anys, els pares asseguren que el nen va rebre insults, empentes, cops, amenaces i coaccions.

La família relata que a P-4 el seu fill ja va rebre assistència mèdica fruït de l’assetjament, i que la situació es va agreujar els cursos següents, quan l’infant també va rebre empentes des de dalt d’un tobogan i va ser tancat als lavabos de l’escola. Aquesta dinàmica, recull la sentència, es va mantenir durant 2n i 3r “sota la tolerància de la direcció de l’escola”, que no va adoptar cap mesura malgrat els advertiments dels pares del nen.

Al mateix temps, el jutge constata que els pares van dur el menor a diversos especialistes mèdics, els quals van diagnosticar-li “trastorn per estrès post-traumàtic”, assegurant que l’infant havia arribat a aquell centre a cursar P-4 “en òptimes condicions físiques i psíquiques”. Per aquest motiu, els denunciants reclamen que Ensenyament repari els perjudicis causats per la “deixadesa absoluta” dels responsables de l’escola. “La seva nul•la efectivitat van provocar que el menor patís una depressió”, apunten.

D’altra banda, la sentència recull que els mestres que havia tingut el nen durant el temps en què es denuncia l’assetjament neguen que es tractés d’una situació continuada. Així, apunten que la mare actuava amb “sobreprotecció” i atribueixen alguns dels fets denunciats a situacions puntuals, alhora que asseguren que el menor no es va distanciar dels companys de classe en cap moment.

Finalment el jutge conclou que queda acreditat que el nen va patir estrès post-traumàtic a causa dels fets viscuts a l’escola i de la manca d’actuació del centre. Així, retreu a la direcció no haver citat els pares dels nens involucrats en els fets, ni haver fet intervenir el psicòleg de l’escola, alhora que lamenta que no s’activés cap protocol especial per abordar l’assetjament.

L’any 2013, la família ja havia denunciat l’assetjament a través d’una reclamació de responsabilitat patrimonial contra el Departament d’Ensenyament, però va ser desestimada per silenci administratiu. Per aquest motiu els pares del menor van dur el cas al Jutjat Contenciós Administratiu.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No