Punt àlgid

Salut preveu que el pic de l'epidèmia de grip arribi "en una setmana"

El Departament apunta el que funcionament del sistema sanitari es va normalitzant per la reincorporació dels recursos humans després de les festes nadalenques

ACN Barcelona 10-01-2017 23:10 Lectures 1413

Arxivat a:

Entre una setmana i deu dies està previst que l'epidèmia de la grip arribi al seu punt àlgid a Catalunya. Són previsions del Departament de Salut de la Generalitat, que apunta que actualment s'està en la tercera setmana d'epidèmia, tot i que el nombre de casos anirà a més en els pròxims dies. "Com cada any, els períodes de més activitat a urgències comencen a mitjans de novembre i acaben a mitjans d'abril", ha apuntat la doctora Cristina Nadal, directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut. "I fins a finals d'abril no parlarem de normalització de l'activitat", ha afegit. Tot i la preocupació pel col·lapse, Nadal ha assenyalat que el fet que hagin finalitzat les festes nadalenques i els recursos humans van tornant gradualment al seu lloc de treball facilita que es torni a la normalitat.

"Els nostres serveis d'urgències i sistema sanitari està treballant amb la màxima intensitat amb tota la capacitat programada, prevista i desplegada", ha afegit Nadal responent a les preguntes dels periodistes en una roda de premsa per presentar els Balanç de donacions i trasplantaments a Catalunya durant el 2016. "Està desplegat al màxim el pla de contingència", ha insistit la metgessa per explicar que no es té cap més de pla de xoc per l'epidèmia.

El Departament ha remarcat la necessitat que la població utilitzi el dispositiu més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d'intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.

Pla Director d'Urgències

Pel que fa al futur Pla Director –o Pla Nacional, segons s'ha dit en altres àmbits-, d'Urgències, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha recordat que es donarà a conèixer "a finals del primer trimestre del 2017". Un pla en què Comín ha destacat l'extensa feina de "diagnòstic" que s'està duent a terme per conèixer de la manera més acurada possible la situació actual d'aquest servei. Hi treballen un total de 55 experts –que pertanyen al SEM, centres hospitalaris o centres de primària-, integrats en nou grups de treball específics. "Si fos per posar-hi més recursos, estaríem contents, perquè tindríem la solució a l'abast", ha apuntat el conseller.

"Volem un pla construït des de la mirada assistencial, que ens permeti reordenar i fomentar canvis", ha assenyalat Comín, dient que, en aquest cas, cal defugir de "populismes". També ha destacat la oportunitat de comptar amb un "diagnòstic" precís sobre les demandes d'urgències. "Sabem que el 'tractament' no es pot resoldre en cinc minuts ni amb un any. Donarà els seus fruits progressivament; el balanç el podrem fer en 2 o 3 anys", ha conclòs. 

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

GarrafCoopera

La xarxa de camins ramaders i la transhumància: el patrimoni oblidat

Enrique Castro, Carles Lluch, Mike Alentorn

La identificació, recuperació, conservació i protecció jurídica, és una assignatura pendent en el nostre territori

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No