La Gloriosa

Mor a Banyeres del Penedès Josep Capellades i Sala, l’últim aviador de la República

Josep Capellades es va formar com a mecànic d’avions a l’escola de Manises (València) i va formar part de l’aviació republicana, La Gloriosa

Redacció Banyeres del Penedès 16-01-2017 22:26 Lectures 2938
Mor a Banyeres del Penedès Josep Capellades i Sala, l’últim aviador de la República. Ajuntament de Banyeres

Mor a Banyeres del Penedès Josep Capellades i Sala, l’últim aviador de la República. Ajuntament de Banyeres

L’autor del llibre «Memòries d’un mecànic de l’aviació republicana» ha mort aquest matí a l’edat de 100 anys, al seu domicili del Priorat de Banyeres del Penedès. Josep Capellades i Sala, un dels últims aviadors de la República, era l’autor del llibre «Memòries d’un mecànic de l’aviació republicana» d’Edicions i Propostes Culturals Andana i un dels primers socis de l’Associació d’Aviadors de la República (A.D.A.R).

Josep Capellades, cervelloní, es va formar com a mecànic d’avions a l’escola de Manises (València) i va formar part de l’aviació republicana, La Gloriosa. Al seu llibre explica les seves memòries des de que va néixer el 22 d’abril de 1916 fins la seva marxa a Argentina, l’any 1948.

En aquest llibre autobiogràfic, una bona part la dedica a com era la vida als aeròdroms als quals va estar destinat, el darrer d’ells a l’aeròdrom d’Els Monjos. Al final de la guerra el van portar a França, on va viure en clandestinitat, fins que la proximitat dels invasors alemanys, el va fer tornar a la seva ciutat natal, Cervelló. Allà i un cop va arribar, va ser denunciat per ser contrari al règim franquista, va ser empresonat i posteriorment traslladat a un batalló disciplinari del qual va sortir viu de forma miraculosa. Va ser alliberat l’any 1948 i va partir cap a Argentina.

El passat 12 novembre al quaranta aniversari de l’Associació d’Aviadors de la República (A.D.A.R.) que es va realitzar a Sant Boi de Llobregat, va ser l’últim acte al qual va assistir Josep Capellades. A aquest també van assistir la Consellera Neus Munté, l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat Lluïsa Moret, l’alcalde de Banyeres del Penedès Amadeu Benach, el president d'ADAR-Agrupació Catalana Nord Balear Aquilino Mata, i la vicepresidenta d’ADAR de Madrid, entre d’altres autoritats.

L’alcalde de Banyeres del Penedès, Amadeu Benach i el consistori, volen fer arribar el seu més sincer condol a la seva família. 

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres