JUNTA DE SEGURETAT

Jané entrega als Bombers del Vendrell els nous equips de protecció individual i un nou equip d'excarceració

El conseller ha assistit a la Junta Local de Seguretat d’Altafulla on ha posat en valor l’altíssima seguretat del municipi

Jané entrega als Bombers del Vendrell els nous equips de protecció individual i un nou equip d'excarceració. Generalitat de Catalunya

Jané entrega als Bombers del Vendrell els nous equips de protecció individual i un nou equip d'excarceració. Generalitat de Catalunya

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha fet entrega aquest divendres als Bombers del Vendrell dels nous equips de protecció individual, que aporten una major seguretat en les intervencions operatives.

Jané ha explicat que “aquests nous equips que avui estem distribuint al parc del Vendrell, s’estan distribuint també a tots els membres dels Bombers de la Generalitat, funcionaris i voluntaris”.

El nou equipament està compost per uns pantalons, una jaqueta, un arnés integrat, la daga d’anella cosida i dos mosquetons de seguretat i es complementa amb les botes, guants, casc, i si és necessari botxí i equip respiratori ERA. Tot plegat, reuneix les condicions de seguretat i operativitat més avançades que hi ha actualment per aquest tipus d’equipament (EPI categoria 3: protegeix de perills mortals o que poden afectar seriosament la salut).

Aquest nou equip, que a més ha suposat un canvi en la imatge corporativa del Cos, assegura una protecció eficaç enfront de les flames i la radiació tant en atac directe com indirecte als incendis, a la vegada que permet una gran llibertat de moviments potenciant l’agilitat, la rapidesa de moviments i l’ergonomia dels usuaris durant les intervencions gràcies a la lleugeresa i el poc pes dels materials emprats en el seu disseny. Amb una excel·lent resistència mecànica, facilita a més una major evaporació i transpiració de la suor que genera el bomber durant la seva feina, disminuint considerablement la temperatura interior i, per tant, el risc de termopaties durant la intervenció. En el procés de valoració, va ser molt puntuat per la seva sensació de comoditat i confort.

Els nous equips de protecció individual formen part de la primera de les accions previstes en el Pla Integral del Cos de Bombers posat en marxa pel Departament i han suposat una inversió de 7.803.587,66 euros.

Un equip d’excarceració per al Parc del Vendrell

Durant l’acte el conseller també ha entregat un dels deu equips d’excarceració, emprat pels bombers en les maniobres de rescat als vehicles accidentats. Janés ha explicat que amb aquests equips es fa el rescat, l’excarceració i el salvament de les persones atrapades. “Quan una persona ha tingut un accident i està malmesa, necessita que els bombers arribin amb les millors eines per extreure-la amb garanties de no lesionar més el cos” ha dit.

Jané ha explicat que “només en sortides relacionades amb accidents de trànsit, els bombers del Vendrell n’ha fet durant el 2016 més de 220, a totes les comarques del Camp de Tarragona més de 900 i a tot Catalunya unes 8.100. Estem parlant de moltes actuacions que requereixen dels millors equips i dels millors professionals”.

El conseller ha destacat també que “els Bombers de Catalunya a nivell del concurs internacional de Bombers, en quant equips i tècniques d’excarceració, van quedar entre els tres primers del món”. “Estem en el primer nivell del món en quant a qualitat a l’hora de practicar aquestes tècniques i per tant requerim dels millors equips” ha insistit.

Cada equip es composa de:

·       1 motobomba. Es tracta de l’aparell “motor” per fer funcionar l’equipament
·       2 mànegues Per on circula el líquid hidràulic
·       1 separador hidràulic. Amb forma de pinça, pot separar dues peces dels vehicles i permet espaiar al màxim l’espai per on els Bombers podran obrir els habitacles per accedir a les persones atrapades o per obrir una zona de treball per a les maniobres
·       1 cisalla de nivell II. És l’eina per tallar (per exemple les barres de protecció lateral dels vehicles)
·       1 cisalla compacta. Més petita, emprada per a talls a llocs inaccessibles i reduïts (per exemple pedals, volant...)
·       Cadenes per al separador
·       1 bomba manual. Addicional a la primera

Aquest equip de rescat que s’ha entregat al Parc de Bombers del Vendrell és un dels deu equips que Interior esta distribuint a parcs de totes les regions d’Emergències. En concret, se n’estan distribuint també a Maçanet (Regió Emergències Girona), Mollet i Terrassa (RE Metropolitana Nord), L’Hospitalet de Llobregat i Martorell (RE Metropolitana Sud), La Seu d’Urgell i Mollerussa (RE Lleida), Tortosa (RE Terres de l’Ebre) i Moià (RE Centre).

Per a la seva posada en funcionament i estar 100% operatius cal fer una transformació als vehicles de Bombers, per tal de situar i enquibir els nous equips al seu interior, en base a prevenció de riscos.

L’import d’adjudicació d’aquests deu equips d’excarceració, que substituiran deu dels més vells que seran donats de baixa, és de 129.501,46€ i l’empresa adjudicatària ha estat INDUSTRIAL GLOBAL SUPPLY.

L’acció s’emmarca dins del Pla Estratègic per al Cos de Bombers impulsat pel Departament d’Interior, el qual determinava que dels 227 equips actuals, calia renovar-ne 179 (dels quals, ara ja incorporem 10 equips). L’anterior concurs era de l’any 2015, quan es van incorporar 19 equips de rescat

A l’acte també hi ha assistit el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris; el secretari general d’Interior, Cèsar Puig; el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, i la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, entre d’altres autoritats.

Prèviament a aquest acte, el conseller Jané ha assistit a la reunió de la Junta Local de Seguretat d’Altafulla.

El conseller ha explicat que “Altafulla té unes excel·lents dades en matèria de seguretat. És un municipi molt segur. Si mirem el conjunt de Catalunya, trobem un municipi en un terme municipal poc extens però amb gran atractiu perquè el visitin moltes persones. D’aquí que les dades tinguin un especial valor a Altafulla. M’hi he trobat molt poques vegades que un municipi amb forta atracció turística estigui per sota de la mitjana de Catalunya en fets delinqüencials i en l’àmbit de l’ABP del Tarragonès, pel que fa a delictes per cada mil habitants Altafulla té 20 punts menys. Vol dir que és un municipi on es fan bé les coses”, ha insistit. En aquest context, Jané ha volgut felicitar les forces i cossos de seguretat que ho fan possible.

Pel que fa a les dades, el conseller ha explicat que “els robatoris amb força a domicili, que en el conjunt de Catalunya puja i és un fet que ens preocupa, a Altafulla, on hi ha moltes residències, han baixat un 16%”.

Per últim, Jané s’ha referit a “la única dada que hem tractat és que hagin pujat els fets delictius en automòbils. Això obeeix a un fet puntual, quan una mateixa persona va cometre diverses tipologies delictives en vehicles, fet que sembla que s’està reconduint també”, ha conclòs.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!