Dia de les Dones

Només el 3% dels homes es redueix la jornada per tenir cura dels fills davant un 26% de les dones

Tan sols un 2% dels pares utilitza la part transferible de la baixa per maternitat a partir de la sisena setmana

ACN/ Gemma Fontané Barcelona 08-03-2017 13:29 Lectures 3065
La secretària d’Igualtat de la UGT de Catalunya, Eva Gajardo, en la Jornada '10 anys de la llei d'igualtat' . ACN

La secretària d’Igualtat de la UGT de Catalunya, Eva Gajardo, en la Jornada '10 anys de la llei d'igualtat' . ACN

Només el 3% dels homes es redueix la jornada per tenir cura dels fills davant un 26% de les dones, segons conclou l'informe 'La conciliació, encara una qüestió de gènere', presentat aquest dimecres per UGT de Catalunya. Una de cada quatre dones ha fet ús de la reducció de la jornada -amb la conseqüent pèrdua de salari- i en la majoria dels casos és superior a un mes, mentre que la major part de les reduccions de jornades agafades pels homes solen ser inferiors al mes. La secretària d'Igualtat de la UGT de Catalunya, Eva Gajardo, ha manifestat que, dins el mercat de treball, s'observa que els permisos de maternitat són emparats "exclusivament per a les dones" i que només un 2% dels homes fan ús de la part transferible, vàlida a partir de les 6 setmanes. Aquestes diferències provoquen unes "repercussions econòmiques" en el món laboral, com ara una bretxa salarial del 26%, segons Gajardo.

L'informe mostra que pel que fa als permisos d'excedència hi ha la mateixa repercussió: un 92,1% dels permisos són utilitzats per les mares –6.917 dels casos a Catalunya-, enfront d'un 7,9% exercits pels pares –592 dels casos-.

Els permisos a Europa

La secretària d'Igualtat de la UGT de Catalunya ha explicat que si es compara la situació del mercat de treball i els permisos de paternitat i maternitat del país amb la resta d'Europa estan "completament desfasats" i que no s'associen a la "realitat social i econòmica" del moment, ja que "discriminen a les dones" i les "l'expulsen del mercat de treball".

Propostes per a canviar la situació

Des de la UGT de Catalunya, han explicat que la seva proposta de model per als permisos seria canviar tota la terminologia i parlar només dels permisos parentals, sense separar entre homes i dones, així com plantegen que els permisos hagin de ser personals, individuals, intransferibles i remunerats. Aquesta serà “la única situació en la què començarem a veure com canvia la situació de les dones dins el mercat de treball”, segons ha manifestat Gajardo.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No