Transfòbia

Els Mossos immobilitzen el bus d'Hazte Oír a Martorell i el retirarà de la via pública

La policia catalana aplica les mesures sol·licitades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Imatge de l'autobús d'Hazte Oir abandonant el peatge de Martorell custodiat pels Mossos d'Esquadra aquest 17 de març de 2017. ACN

Imatge de l'autobús d'Hazte Oir abandonant el peatge de Martorell custodiat pels Mossos d'Esquadra aquest 17 de març de 2017. ACN

Els Mossos d’Esquadra han immobilitzat aquest divendres al migdia l’autobús d’’Hazte Oir’ després d’interceptar-lo a Martorell quan es disposava a entrar a Barcelona i retirarà el vehicle a un dipòsit de Castellbisbal. A priori, el vehicle no incomplia cap mesura de seguretat en el trànsit sinó que ha estat en aplicació de les mesures cautelars sol·licitades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que també ha obert un expedient sancionador, on fixa una multa, per incomplir l’article 24 de la Llei 11/2014, que garanteix els drets lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

El president de l’entitat, Ignacio Arsuaga, ha explicat just després que li acabessin de notificar la immobilització de l’autobús que ha posat la resolució de la Generalitat en coneixement dels seus advocats per veure si “és legal o no” i si cal portar-la al jutjat de guàrdia de Martorell (Baix Llobregat). En declaracions als mitjans, Arsuaga ha criticat que la Generalitat hagi pres una decisió com aquesta ja que “restringeix drets fonamentals com la llibertat d’expressió i la llibertat de circulació” i considera que li hauria d’haver correspost a un jutge. “Pensava que eren els jutges a Espanya els que podien dictar una resolució d’aquest tipus, una restricció tan gran dels drets fonamentals”, s’ha exclamat.

Arsuaga també ha comentat que s’han plantejat retirar els missatges de l’autobús amb l’objectiu de seguir circulant i tornar cap a Madrid.

Per la seva banda, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ja ha avançat que l’expedient obert a Hazte Oír comportarà una multa econòmica, que serà comunicada a l’entitat més endavant. Segons el Departament, la Direcció General d’Igualtat ha estimat que es tracta de la difusió d’un missatge públic que “nega realitats existents actualment dins la societat catalana i que formen part de col·lectius que precisen d’una major protecció jurídica per la trajectòria de discriminació patida” i que la iniciativa d’Hazte Oir ha pogut infringir la Llei 11/2014, concretament “portar a terme actes que comportin aïllament, rebuig o menyspreu públic, notori i explícit de persones per causa de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere”.

Abans de saber la immobilització del vehicle, Arsuaga havia comentat que volien “difondre idees que no comparteix la classe política de Catalunya” emparant-se en la llibertat d'expressió. La intenció dels responsables de l’entitat era inicialment dirigir-se a Pallejà i després a Barcelona. Segons sostenia el president d’Hazte Oír, hi havia “molts catalans i moltes persones de Barcelona que ens han demanat que el bus arribi fins aquí”.

Arsuaga també havia reclamat que els Mossos d’Esquadra escortessin el vehicle fins a la capital catalana per garantir la integritat del bus i s’havia mostrat obert a canviar la seva ubicació a la capital catalana perquè, ha dit, “el que no volem és provocar”.

Enfrontament entre partidaris i detractors a Pallejà i Barcelona

La primera parada prevista del bus era Pallejà, on ja l’esperaven el mateix Arsuaga acompanyat de l’advocat de l’entitat així com detractors de la campanya, que els han increpat i els han llençat ous i ketchup al damunt. Tot seguit, s’han desplaçat fins a Martorell, on els Mossos ja havien immobilitzat l’autocar.

A Barcelona, partidaris de la campanya i defensors del col·lectiu transsexual s’han enfrontat a la Via Laietana, on un dels defensors d’Hazte Oír s’ha hagut de refugiar en un bar. Els incidents han passat a quarts de dues del migdia, quan una quarantena de persones contràries a aquest bus han tirat pintura i han escridassat una desena de partidaris de l'organització ultracatòlica que estaven a la Via Laietana. També, s’han viscut escenes de tensió entre els manifestants, cada cop més nombrosos, i la policia amb algun forcejament i força crits.

Cap a les dues del migdia, els mossos han tret ràpidament l'home amb un casc de moto al cap i l'han posat dins d'un cotxe patrulla. Això ha generat corredisses, crits, llançament d'ous de pintura al cotxe policial i alguna empenta entre agents i manifestants, que s’han acabat dissolent.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!