Seguretat a la llar

Els Bombers alertaran de les llars que poden patir pobresa energètica en les seves actuacions a partir del juliol

El conseller Jané s'ha compromès a implementar indicadors per avisar els serveis socials del risc d'exclusió residencial, tal com demanaven l'APE i un grup de membres del cos

Antonio del Río i Víctor Fernández, del sindicat UGT-Bombers; Diego Cabello, dels Bombers; Maria Campuzano i una altra activista de l'APE. ACN

Antonio del Río i Víctor Fernández, del sindicat UGT-Bombers; Diego Cabello, dels Bombers; Maria Campuzano i una altra activista de l'APE. ACN

Els Bombers de la Generalitat incorporaran a partir de l'1 de juliol en els informes de les seves actuacions indicadors que permetin identificar si una llar pateix pobresa energètica. Així s'hi ha compromès el conseller d'Interior, Jordi Jané, en una reunió aquest dimecres amb l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i un grup de Bombers de la Generalitat i de Barcelona, que feia temps que demanaven alertar de possibles casos de vulnerabilitat amb protocols definits. De forma imminent, es crearà una comissió tècnica per acordar els indicadors i concretar l'itinerari de traspàs d'informació entre Bombers, Mossos i serveis socials. A més, Jané ha proposat obrir una reflexió perquè els Mossos d'Esquadra també puguin ajudar a visibilitzar la pobresa energètica, segons han assenyalat fonts d'Interior.

Els impulsors de la proposta han sortit "molt satisfets" de la reunió després que el conseller s'hagi compromès a implementar aquests indicadors i hi hagi posat calendari, a partir de l'1 de juliol, segons han explicat en una atenció als mitjans de la comunicació després de la trobada. Fonts de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS) han confirmat que a partir del juliol els indicadors han d'estar operatius. Els promotors de la iniciativa s'han mostrat "sorpresos" gratament de la predisposició del conseller perquè els Mossos d'Esquadra també utilitzin aquests indicadors, si bé fonts d'Interior han puntualitzat a l'ACN que no s'ha arribat a cap acord en aquest sentit i que la proposta del titular d'Interior ha estat obrir una reflexió perquè el cos policial també contribueixi a fer aflorar la pobresa energètica.

La portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, ha qualificat d'"importantíssim" que els Bombers implementin aquests indicadors per "quantificar i identificar" les víctimes de la vulnerabilitat i articular polítiques preventives perquè els casos arribin als serveis socials. "Es tracta de passar de mesures reactives a accions proactives i preventives", ha destacat Antonio del Río, representant dels Bombers de la Generalitat. Com a exemple del que canviarà a partir del juliol, Del Río ha explicat que "si els Bombers acudeixen a un sinistre amb una persona gran intoxicada per monòxid de carboni i tenen la sospita que pateix pobresa energètica, no tenen mecanismes definits per fer arribar el cas a servis socials o bé no saben si ja n'estan fent un seguiment".

"El nostre paper no ha de ser el d'un inspector, sinó el d'un observador. Arribem als domicilis i trobem la realitat crua tal com és. Això ens ha de permetre aixecar la bandera d'avís que ens podem trobar davant un cas de vulnerabilitat que requereix un seguiment, però això ho hauran de determinar els serveis socials", ha puntualitzat Diego Cabello, representat dels Bombers de Barcelona.

Els impulsors de la proposta han explicat que aquest actuació també permetrà tenir dades oficials en lloc d'estadístiques estimatives de si les llars que han patit un incendi eren víctimes de la pobresa energètica. "Hem fet un pas endavant molt important després de tres anys de dures reivindicacions per començar a vincular les víctimes de la pobresa energètica amb sinistres que es pateixen a la llar" , ha subratllat Del Río.

Ara, el grup de treball haurà de perfilar els indicadors que utilitzaran els Bombers, que tindran a veure amb l'estat de l'habitatge, dels subministraments -si estan punxats, si s'han tallat-, així com amb factors personals i familiars, segons la proposta que van presentar l'APE i el grup de bombers fa unes setmanes.

Segons han detallat els impulsors de la proposta, a més del conseller, en la reunió que ha tingut lloc a la seu del departament, hi ha assistit el secretari general d'Interior, Cèsar Puig; el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau; el subdirector general operatiu, Albert Vilanova, i la subdirectora general tècnica, Anna Martín.

Una demanda que ha obtingut resposta després d'una vella reivindicació

El treball conjunt amb l'APE per aconseguir incorporar aquests indicadors que donin l'avís d'un possible cas de pobresa energètica ha donat un impuls determinant a la vella demanda d'alguns bombers. Des de feia mesos reclamaven a Interior que donés la instrucció de reflectir als informes si un foc podia estar relacionat amb la pobresa. L'incendi on van morir quatre germans al Vendrell el 26 de març del 2014 va marcar un abans i un després en aquest reclam.

Poc després, l'abril del 2014, alguns sindicats de Bombers -UGT, CCOO i CATAC- van alertar que en el primer trimestre d'aquell any havien mort a Catalunya deu persones en incendis d'habitatge, el triple que en el mateix període del 2013, i que set d'aquelles morts es podien "atribuir de forma directa o indirecta als efectes de la pobresa en general". Des de la DGPEIS han assenyalat en diverses ocasions que no poden ni confirmar ni desmentir aquesta relació en no disposar de paràmetres per tipificar la vulnerabilitat com a causa d'un incendi.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona ja va estendre fa un mes la detecció de la pobresa energètica als Bombers. A més, va decidir ampliar aquesta xarxa per comunicar les sospites de vulnerabilitat als centres sanitaris – els Centres d'Atenció Primària (CAP) i Centres d'Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS)- i a equips d'habitatge -les Unitats d'Exclusió Residencial (UCER) i el Servei d'Intervenció i mediació en situació de Pèrdua i/o Ocupació d'Habitatge (SIPHO)-.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!