Eudonorgan

La UB lidera un projecte de la Unió Europea per impulsar la donació d’òrgans

A l’estat espanyol, hi ha 43 donants anuals per cada milió d’habitants, la taxa més alta del món

Martí Manyalich, director del projecte Eudonorgan i de la Fundació DTI – Donation & Transplantation Institute. ACN

Martí Manyalich, director del projecte Eudonorgan i de la Fundació DTI – Donation & Transplantation Institute. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Universitat de Barcelona està al capdavant del programa Eudonorgan, una iniciativa de la Unió Europea que pretén millorar la formació i la sensibilització sobre la donació d’òrgans entre els diferents països comunitaris i de l’entorn. El projecte, que aquest dilluns realitza la primera sessió a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, vol donar a conèixer el sistema de donació d’òrgans i augmentar així el nombre de persones que fan aquesta acció. Actualment, calculen que a Europa hi ha 87.000 pacients a l’espera de rebre un òrgan, una xifra que asseguren que es podria cobrir multiplicant per tres el nombre de donants. L’estat espanyol té la taxa de donacions més alta del món, amb 43 donants anuals per cada milió d’habitants.

Eudonorgan està dirigit tant professionals del món de la salut com a representants institucionals, pacients o mitjans de comunicació. Segons el director del projecte, Martí Manyalich, els objectius són “entrenar els professionals i conscienciar a tota la població”. El pla es desenvoluparà amb sis jornades de formació en diferents països europeus, la primera de les quals se celebra entre el 18 i el 22 de setembre a Barcelona i Sant Hilari Sacalm. A més, s’ha posat en marxa una web i una aplicació mòbil amb materials formatius i didàctics.

El programa està liderat per la Universitat de Barcelona, juntament amb la Fundació Bosch i Gimpera i la Fundació DTI – Donation & Transplantation Institute, i ha estat impulsat pel Parlament Europeu amb fons comunitaris. Es va iniciar el 2016 i acabarà el 2019.

Lideratge espanyol i català

L’estat espanyol té la taxa de donació d’òrgans més alta del món, amb 43 donacions anuals per milió d’habitants, mentre que la mitjana europea és de 15. De la seva banda, Catalunya ocupa el primer lloc d’Europa en la donació de ronyons, amb una taxa de 80 donacions.

“El model espanyol s’ha d’estendre a d’altres països”, ha suggerit José Ramon Núñez Peña, director mèdic del Programa de Donació i Trasplantament de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Les claus del seu èxit són, segons Núñez Peña, “l’organització, la formació continuada dels professionals i la seva credibilitat entre la població”. “Els ciutadans han de ser conscients que poden ser donants i receptors en qualsevol moment”, ha subratllat el director mèdic.

Segons l’expert, el factor de la credibilitat dels professionals mèdics és el que marca la diferència amb d’altres països. “Als països nòrdics més del 90% de la població diu que seria donant després de morir, però menys del 50% ho acaba sent”, ha explicat. En canvi, a l’estat espanyol “només ho expressa un 50% i ho acaben fent el 85% de les persones que poden” després del contacte amb un professional.

Demanda creixent

Els professionals mèdics alerten que les necessitats de trasplantaments van en augment pel creixent nombre de pacients afectats per diabetis, hipertensió o malalties cardiovasculars. A escala mundial, el 90% de les persones no tenen accés a un trasplantament, i només un 0,05% dels difunts acaben donant els seus òrgans. Martí Manylaich considera que caldria multiplicar aquesta xifra per deu per arribar a un milió de trasplantaments i cobrir la demanda existent.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local