Curs 2017-18

140 escoles i instituts se sumen al programa #aquiproubullying d'Ensenyament

La campanya dona protagonisme a l'alumnat com agent actiu en la lluita contra l'assetjament

ACN Barcelona 11-10-2017 10:16 Lectures 1169
#aquiproubullying. EIX

#aquiproubullying. EIX

140 centres que imparteixen ensenyaments obligatoris han estat seleccionats per al nou programa d'innovació pedagògica impulsat pel Departament #aquiproubullying. És una campanya de prevenció, detecció i intervenció davant l'assetjament entre iguals que posa al centre l'alumnat, com a ''agent actiu'' en la lluita contra el fenomen. El 75% dels centres seleccionats són centres públics i el 65% d'aquests, són centres de secundària. Un 25% restant són centres privats concertats. Segons l'enquesta de convivència, l'assetjament ha disminuït, entre el 2011 i el 2016 0,5 punts però ha augmentat l'ús de mitjans digitals, una situació que incrementa la intensitat del procés i també el patiment dels afectats.

El programa #aquiproubullying, creat per Ensenyament la primavera passada, té una durada de dos cursos. Durant el primer curs els centres rebran la formacií i l'aompanyament necessari per elaborar un projecte de centre específic que implementaran durant el segon curs, 2018-2019. Per formar part del programa només calia tenir els uport del 70% dels membres del consell escolar.

Els centres seleccionats assumeixen el compromís de desenvolupar el projecte per prevenir i aturar l'assetjament escolar, per contribuir a la millora de la convivència al centre. La participació activa dels alumnes és un dels elements estratègics del programa. Per una banda es crea un ''equip de guaites'' a educació secundària i els ''equips X'' a Primària, que, després d'una formació, tindran entre les seves funcions prevenir i detectar possibles situacions d'assetjament en espais on els adults no hi tenen accés o en tenen poc, per exemple, als grups de WhatsApp, als patis o al gimnàs. D'aquesta manera, els alumnes passen de ser observadors passius a agents actius, alhora que desenvolupen les habilitats i capacitats pròpies de la competència social i ciutadana.

Els membres dels equips de referència també rebran formació a través de la xarxa de centres per aconseguir que l'alumnat sigui agent actiu. El departament posa a l'abast diferents mòduls adreçats als alumnes i a les famílies per tal de reforçar l'acció educativa dels centres i donar coherència i continuïtat entre el que es fa al centre i el que es fa a casa. #aquiproubullying se suma a altres estratègies que el departament d'Ensenyament desenvolupa des de fa temps com ara els protocols d'assetjament i ciberassetjament.

Democràcia

Educació per a la resistència

Jordi Larregola

És lícit ensenyar uns valors si després hauran de descobrir que són inútils?

ENQUESTA WEB

Les obres més importants realitzades per la Demarcació de Costes de l'estat han convertit l'esplanada on hi aparcaven els vehicles en un sistema dunar que evitarà l'erosió natural i que ha permès convertir aquesta platja semiurbana en una platja natural.

Com valores la naturalització de la platja del Far de Vilanova?

Molt bé
Malament
M'és indiferent