Solidaritat

L'Associació Alè de Vilanova fa una crida per rebre roba infantil de segona mà

L'arribada del fred ha fet esgotar les existències de peces per a les famílies sense recursos

Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú 12-12-2017 10:23 Lectures 3294
L'Associació Alè de Vilanova fa una crida per rebre roba infantil de segona mà. Míriam de Lamo

L'Associació Alè de Vilanova fa una crida per rebre roba infantil de segona mà. Míriam de Lamo

La Rainy i la Maria són dues germanes veneçolanes que van arribar a Vilanova fa quatre mesos com a refugiades. Amb un fill cadascuna, esperen el seu torn al rober de l'Associació Alè de Vilanova. “Els nens tenen fred i no tenim prou roba”, expliquen les noies, que visiten per primer cop el pis de dalt del Centre Cívic de la Geltrú, unes dependències reconvertides en un ampli espai d'emmagatzament de roba amb passadissos i una sala central envoltada de prestatges i penjadors. Un cop les atenguin, les dues germanes podran triar quatre peces de dalt i quatre de baix per persona, i fins a cinc en el cas dels seus fills. Encara no saben què podran prendre a casa exactament, però agraeixen la iniciativa. “Ens sembla bé que ens brindin una ajuda”, diuen, amb la mirada posada en els prestatges.

Roba i mantes, principals carències

Des de fa uns quatre anys, l'Associació Alè s'encarrega de recollir i entregar roba a famílies sense recursos derivades des de Serveis Socials de l'Ajuntament i de la Creu Roja. Ara per ara, la roba per a nens i nenes d'entre tres i dotze anys és la principal carència del rober. Les mantes, els sacs de dormir i els matalassos també són benvinguts. “Donem més roba de la que rebem. Com que el fred ha vingut de cop ara pràcticament no en tenim”, explica Maribel Frutos, una de les voluntàries que s'ocupa del servei, que explica qué és habitual la manca de roba per a infants, si bé és especialment greu durant l'hivern.

L'entitat va decidir posar en marxa la recollida de roba arran el Cafè Caliu, un servei ubicat també al Centre Cívic de la Geltrú i organitzat per l'Associació Alè on els ciutadans sense recursos poden esmorzar gratuïtament de dilluns a divendres, de 8 a 9:30 hores. “Amb del Cafè Caliu vam veure les necessitats de les famílies per poder vestir-se”, explica Maribel Frutos. Les famílies poden adreçar-se al rober un cop per temporada, tot i que en casos de necessitats especials poden acabar obtenint més roba. L'objectiu dels voluntaris és que els usuaris “s'hi sentin còmodes”. “No és una botiga, però la gent ve a “comprar””, sosté la voluntària. Des del mes de febrer, l'entitat, que té obert el rober els dimarts i els dijous de cinc a set de la tarda, ha entregat roba a 381 persones.

Molts nouvinguts amb nens

Maribel Frutos destaca que la majoria de ciutadans que s'adrecen al rober de l'Associació Alè són “nouvinguts”, especialment “moltes famílies amb nens”. No obstant, també fa ús del servei “gent que viu al carrer i ve cada cop que ho necessita”, ja que es tracta de persones que no tenen un espai propi on guardar la roba. La voluntària apunta que si bé hi ha usuaris desocupats també hi ha d'altres amb feina “que guanyen molt poc”. 

Frutos és voluntària del rober des dels seus inicis. “Estant aquí t'adones de les carències que té la gent”, explica, i posa com a exemple les cares de felicitat dels infants quan reben alguna joguina, que l'associació també recull. La voluntària apunta que si bé inicialment la gent que s'adreçava al servei “venia més tallada”, els usuaris cada cop s'han fet el rober més seu. “No sempre poden rebre el que necessiten, i això, de vegades, és difícil que ho entenguin”, lamenta Frutos. Totes les persones que vulguin col·laborar amb l'entitat poden fer entrega de roba, mantes o joguines de dilluns a divendres al Centre Cívic de la Geltrú, de 8 a 9:30 hores, o bé dimarts i dijous, de  17 a 19 hores, quan el rober obre al públic, també al centre cívic.

L'Associació Alè de Vilanova fa una crida per rebre roba infantil de segona mà L'Associació Alè de Vilanova fa una crida per rebre roba infantil de segona mà
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Després de la inhabilitació de president Quim Torra i el rebuig del ple als pressupostos del Parlament, es pot donar per esgotada la legislatura?

Creu que s'haurien de convocar ja les eleccions al Parlament de Catalunya?


No