Drogues

Els Mossos desarticulen un grup criminal que venia drogues a la principals zones d'oci nocturn de Sitges

S'han detingut 38 persones i la policia assegura que ha desmantellat la xarxa de venda a consumidor final més important de la comarca

Redacció Sitges 13-02-2018 20:32 Lectures 3536
Desarticulat un grup de narcotraficants que venien en les principals zones d'oci nocturn de Sitges. Mossos d'Esquadra

Desarticulat un grup de narcotraficants que venien en les principals zones d'oci nocturn de Sitges. Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que es dedicava al tràfic de drogues a la principals zones d'oci nocturn de Sitges i també a locals de restauració de Vilanova i la Geltrú. Amb l’operació, desenvolupada en dues fases, s’han detingut 38 persones, entre traficants i col•laboradors, s'han desmantellat dos punts de venda de drogues, i s'han intervingut importants quantitats d'estupefaents, sobretot cocaïna i haixix. La darrera fase es va produir el passat 9 de febrer, just abans de l’inici del Carnaval de Sitges, amb l'arrest de 16 persones, de nacionalitats espanyola i marroquina, com a presumptes autors d’un delicte de tràfic de drogues i de pertinença a grup criminal. Així mateix, es van comissar vuit quilos d'haixix distribuït en paquets, 67 embolcalls d'haixix preparats per a la seva venda i 25 embolcalls de cocaïna. "Hem desmantellat el grup de tràfic de droga destinat a la venda final més rellevant que coneixem a la comarca", ha assegurat el sergent Antoni Macià, cap de la Unitat d’Investigació dels Mossos d'Esquadra al Garraf.

La investigació, tutelada pel Jutjat número 8 de Vilanova i al Geltrú, es va iniciar a mitjans del mes d’octubre del 2016, després d'observar un domicili de Sitges on hi havia constants entrades i sortides de persones alienes a l'habitatge. Amb les primeres indagacions, els agents van identificar els principals responsables de la introducció, la distribució i la venda de droga a la zona del Garraf i gran part dels seus col•laboradors.

Els agents van concloure que totes les persones investigades conformaven un grup criminal concertat per cometre un delicte continuat contra la salut pública. Concretament, se centraven en la venda de cocaïna, èxtasi, marihuana i haixix. A més, els investigadors van comprovar que aquest grup criminal, dedicat exclusivament al mercadeig d’aquestes drogues, controlava de manera activa dos dels principals punts d’oci nocturn del municipi de Sitges.

Segons ha explicat aquest dimarts el sergent Antoni Macià, cap de la Unitat d’Investigació dels Mossos d'Esquadra al Garraf, diversos membres de l'organització actuaven com a "captadors" de clients, i s'adreçaven especialment a turistes que caminaven pel centre de Sitges per oferir-los droga. Al mateix temps, Macià ha destacat que els membres del grup es comportaven de forma "competitiva" entre ells, per abraçar el màxim mercat possible.

En una primera fase de l'operació, en un dispositiu del passat 14 de desembre, els agents van realitzar entrades i registres en 14 domicilis en les localitats de Les Roquetes a Sant Pere de Ribes, Segur de Calafell, Sitges i Vilanova i la Geltrú i en tres locals de restauració i oci nocturn de la capital del Garraf.

Aquell dia van detenir 16 persones de nacionalitats dominicana, espanyola, equatoriana i romanesa, sis dels quals van entrar a presó. Així mateix es van comissar gairebé un quilo de cocaïna, envasada en diferents formes, més de sis quilos de marihuana, ja recol•lectada en forma de cabdells, un quilo d'haixix en pastilles i més de 22.000 euros en efectiu. També es va localitzar una gran quantitat de substància de tall, gairebé vuit quilos, productes químics i estris pel tractament i el tall de la cocaïna.

Importació de droga des de l'estranger

Els investigadors van constatar que un dels arrestats que havia ingressat a presó seguia delinquint des del centre penitenciari, i els Mossos van comprovar que el grup tenia previst enviar una persona a Sud-Amèrica amb l’objectiu d’introduir substàncies estupefaents camuflades dins de l’equipatge. Així, van establir un dispositiu de vigilància a l’aeroport del Prat i el dia 23 de desembre van detenir un home i dues dones a la Terminal 1, mentre els van comissar més de cinc quilos de cocaïna líquida, amagada dintre de diferents recipients de plàstic, hermèticament tancats, que transportaven en una maleta.

Més endavant, el 31 de gener es va realitzar una entrada i registre en un domicili de Sant Pere de Ribes, on es van detenir tres persones com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública, una de les quals va ingressar a presó, i es van intervenir cinc grams de cocaïna en roca, 13 embolcalls d'haixix i 1.600 euros en efectiu. Transcorregut més d’un any d’investigació, els agents van determinar que la quantitat de droga que havien dispensat en el municipi durant tot aquest temps superava els 100.000 euros.

Finalment, en una segona fase de l'operació, la investigació va culminar divendres passat, coincidint amb l’inici de les festes del Carnaval amb dues entrades i registres als domicilis de venda de droga al consumidor final a Sitges i amb dues inspeccions a locals d’oci nocturn de la mateixa localitat.

Aquest últim dispositiu es va saldar amb la detenció de 16 persones. També es van comissar vuit quilos d'haixix distribuït en paquets, 67 embolcalls de haixix preparats per a la seva venda i 25 embolcalls de cocaïna. Així mateix van comissar diversos estris relacionats amb l’activitat delictiva amb el tràfic de drogues com bàscules i bossetes. D’aquests darrers 16 arrestats, 9 han passat a disposició judicial aquest dimarts al matí.

Estructura poc habitual

Segons el sergent Antoni Macià, l'estructura global del grup criminal no seguia els patrons habituals d'aquestes organitzacions. "Sempre pensem en una estructura piramidal amb venda de droga dirigida a través de persones anònimes amb molts diners, però en aquest cas es tracta de persones de diferent nacionalitat que decideixen actuar per si mateixos", ha detallat Macià, afegint que eren els membres del grup els qui buscaven vies per introduir la droga i distribuir-la.

Al mateix temps, el responsable de l'operatiu ha destacat que alguns dels arrestats tenien antecedents policials per fets similars, de manera que "són coneixedors de les pràctiques de la policia". Per aquest motiu, Macià ha senyalat que alguns dels pisos intervinguts eren "petits centres operacionals" on s'amagava la droga per intentar dissuadir les sospites de la policia, fet que va complicar les investigacions, tal com ha reconegut el cap de l'àrea d'investigació.

La majoria dels detinguts arran d'aquestes investigacions són veïns de la comarca del Garraf, i alguns d'ells són propietaris dels locals d'oci i restauració on es van fer les entrades policials. En aquest sentit, Antoni Macià ha destacat que en diversos casos es va constatar com els vigilants privats dels locals eren els qui distribuïen la droga. Tot i que el grup es dona per desarticulat, la investigació continua oberta i els Mossos d'Esquadra no descarten més detencions.

Desarticulat un grup de narcotraficants que venia en les principals zones d'oci nocturn de Sitges Desarticulat un grup de narcotraficants que venia en les principals zones d'oci nocturn de Sitges Desarticulat un grup de narcotraficants que venia en les principals zones d'oci nocturn de Sitges Desarticulat un grup de narcotraficants que venia en les principals zones d'oci nocturn de Sitges
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament