Justícia

Jutges i fiscals de Vilanova anuncien mobilitzacions per reinvindicar més mitjans

Centenars de jutges i fiscals catalans reivindiquen més mitjans i més independència per a la judicatura i amenacen amb vaga el 22 de maig

Jutges i fiscals de Vilanova anuncien mobilitzacions per reinvindicar més mitjans. EIX

Jutges i fiscals de Vilanova anuncien mobilitzacions per reinvindicar més mitjans. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Centenars de jutges i fiscals de Catalunya s'han concentrat aquest dijous al migdia als edificis judicials per fer públiques les seves reivindicacions laborals i professionals, com ha estat el cas de Vilanova i la Geltrú. Les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals reivindiquen més plantilla, més i millors mitjans materials i una major autonomia fiscal i independència judicial. A més, volen recuperar les retribucions perdudes des del 2010, entre altres mesures, i adverteixen que el proper 22 de maig faran vaga si no avancen les negociacions amb el govern espanyol.

El 16 de juny de 2017 les quatre associacions judicials van subscriure un manifest amb '14 propostes per a la millora de la Justícia' al qual es van adherir 120 juntes de jutges, més de 3.500 jutges individualment i les tres associacions de fiscals. Les propostes van des del reforç de la independència judicial a la modernització i digitalització efectiva de l'Administració de Justícia i la millora de les condicions professionals dels membres de la carrera judicial. També està pendent d'aprovació la Llei Orgànica sobre recuperació de permisos i vacances. Tampoc s'ha convocat la taula de retribucions que per llei ha de reunir-se cada cinc anys per tal de reclamar les millores salarials que permetin recuperar les retallades dels últims vuit anys. L'any 2010 es van reduir les retribucions molt per sobre de la funció pública, amb el pagament "irrisori" de guàrdies de jutges i fiscals.

Segons les associacions, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "ha fet cas omís a la proposta sobre nomenaments judicials, d'acord amb criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència" i segueix "sense complir amb la seva obligació legal de fixar les càrregues de treball, com li recorda la recent sentència de la Sala del Social de l'Audiència Nacional". Així, volen que es convoquin 300 places de jutge anuals en els propers quatre anys, per reduir la càrrega de treball, ja que Espanya té una de les taxes de litigiositat més altes d'Europa i una de les ràtios de jutge per habitant més baixes. Pel que fa a la independència judicial, volen que els jutges tornin a elegir 12 dels 20 membres del CGPJ per elecció directa, secreta i en llistes obertes.

La concentració s'ha fet a moltes ciutats catalanes i de la resta de l'estat, i l'han convocat l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Fòrum Judicial Independent, l'Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals. A Barcelona, l'acte s'ha fet a l'auditori de la Ciutat de la Justícia i, amb prop de 200 persones, ha estat presidit per la degana dels jutges de Barcelona, Mercè Caso, i la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón. Caso ha justificat el fet de no fer l'acte a l'exterior, com en la majoria de llocs i en anteriors ocasions, perquè no volien que ningú els robés el "protagonisme", en referència implícita a possibles protestes ciutadanes. També ha explicat que la concentració no té res a veure amb el procés polític català, però ha admès que la percepció de politització dels òrgans de govern dels jutges que tenen alguns ciutadans, perjudiquen la seva imatge d'independència i imparcialitat. Caso ha explicat que volen una justícia del segle XXI, no del XIX, i que les seves reivindicacions "són pel bé de tothom".

Els fiscals, per la seva banda, reclamen la derogació del sistema de terminis màxim d'instrucció, la paralització de la implantació de la justícia digital, l'atribució a la Fiscalia General de l'Estat de la formació dels fiscals, la fixació de les càrregues de treball i la independència del ministeri fiscal i la seva autonomia pressupostària.

La fiscal Concepción Talón ha explicat que les actuals condicions laborals tenen un "enorme cost personal". També ha explicat que habitualment jutges i fiscals exposen les seves reivindicacions de forma "discreta", amb "reunions en despatxos", però aquesta vegada, a causa de "l'infructuós resultat" d'aquestes negociacions, les mobilitzacions han esdevingut "necessàries".

Les associacions donen suport al calendari previst de mobilitzacions si no hi ha avenços en la negociació. El proper 14 d'abril està prevista una concentració a Madrid, i a partir d'aleshores es farà una aturada parcial d'una hora, de 12 a 1, cada dijous durant un mes. Finalment, si no hi ha avenços en la negociació, les associacions no descarten una vaga el 22 de maig.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local