Humor en qüestió

Toni Albà reitera davant el jutge la “voluntat de fer riure” amb els tuits denunciats per injúries

La Fiscalia demana que la causa es declari complexa, fet que ampliaria el període d’investigació fins els 18 mesos

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 31-05-2018 16:20 Lectures 2843

L’actor Toni Albà ha reiterat davant el Jutjat d’instrucció número 5 de Vilanova i la Geltrú que “només” tenia “voluntat de fer riure” amb els set tuits que han motivat una nova denúncia per un delicte d’injúries. Albà ha estat citat com a investigat després que la Policia espanyola advertís la Fiscalia que l’actor havia publicat diversos tuits que podien ser ofensius contra els cossos de seguretat i contra membres de la judicatura. L’avís de la policia va provocar que el magistrat ampliés la causa que ja tenia oberta per unes publicacions anteriors, per les quals Albà ja va declarar a finals de gener. L’actor, resident a Vilanova, ha insistit que els tuits formen part de la seva professió com a “bufó” i ha demanat perdó “si algú s’ha sentit injuriat”. Mentrestant, la Fiscalia ha demanat al jutge que declari la causa com a complexa, fet que ampliaria el període d’investigació fins els 18 mesos. La defensa d’Albà ha recorregut aquesta petició.

Tot i no detallar públicament el contingut dels tuits pels quals s’ha ampliat la causa judicial, Albà sí que ha posat com exemple la publicació d’un microrelat protagonitzat amb una persona que no sap pronunciar la lletra ‘S’ perquè la substitueix per la ‘Z’: ‘El meu veí zipi zopes m’ha dit: m’eztalviaré de fer cap comentari a propòzit d’aqueztez cozez, però fer mofa i escarni d’un fet així zeria maza’. Segons ha explicat l’actor a la sortida dels jutjats entre rialles, el magistrat ha relacionat aquest tuit amb la mort del fiscal José Manuel Maza, fet que Albà considera inversemblant.

“No hi ha cap voluntat d’ofendre, perquè jo faig de bufó a la meva vida professional i a les xarxes, on em dedico a fer rimes, jocs de paraules, versets, sarcasme, sàtira i rima política”, ha insistit Toni Albà, admetent que els tuits que han provocat l’ampliació de la investigació “són animalades” que publica “sense fre”. L’actor ha lamentat que “a vegades fer riure ofèn, i això és un problema”, si bé ha assegurat que ell situa “el perdó per davant de tot” en el cas que “algú s’hagi sentit injuriat”.

Preguntat per si les dues citacions com a investigat per un delicte d’injúries el condicionaran d’ara en endavant a l’hora d’utilitzar el seu perfil de Twitter, Albà ha assegurat que continuarà publicant allò que li sembli oportú “perquè, si no, acabaríem cedint a la pressió de la Fiscalia, que és fer por”. “No podem cedir a les pressions dels estaments públics”, ha afegit, tot fent una crida a la llibertat d’expressió: “Les paraules no maten, els escrits no maten, l’art no mata a ningú. Està fet per a causar emocions”.

Després de la declaració d’aquest dijous, la defensa de l’actor ha reclamat de nou l’arxiu de la causa. Amb tot, la petició ha coincidit amb la sol•licitud de la Fiscalia per reclamar que la investigació sigui declarada complexa, de manera que el termini d’instrucció s’incrementi fins l’any i mig. L’advocat d’Albà, Sergi Blázquez, es mostrava sorprès per la petició, ja que ha apuntat que aquesta ampliació està prevista per a casos relacionats amb “organitzacions criminals, tràfic d’estupefaents o delictes produïts a diferents llocs”.

“Aquí estem davant d’un cas on l’acusat ha reconegut ser l’autor dels tuits”, ha insistit Blàzquez, que ha assegurat que la sol•licitud de la Fiscalia és “excessiva” i l’ha atribuït a la voluntat de cohibir l’actor en la seva activitat a les xarxes socials. Ara serà el jutge qui haurà de determinar si accepta la petició del Ministeri Fiscal.

Com ja va ocórrer a finals de gener en l’anterior citació de Toni Albà com a investigat, l’actor ha acudit als jutjats acompanyat d’una vuitantena de persones que li han fet costat en comitiva des del centre de Vilanova fins l’edifici judicial. Entre els assistents hi havia representants de col•lectius independentistes, persones a títol personal i també alguns actors de l’escena catalana, com Carme Sansa i Sergi López.

Pla sencer de Toni Albà sortint de declarar dels jutjats de Vilanova i la Geltrú al costat del seu advocat. ACN
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No