ONG Oxfam Intermón

Al 80% de la població espanyola li preocupa el creixement del racisme i la xenofòbia, segons Oxfam Intermón

El 65% creu que cal canviar la legislació per evitar morts al Mediterrani i el 87% opina que Europa pot fer més per ajudar les persones refugiades

Imatge del trasllat des de l'Aquarius als vaixells de la guàrdia costanera i la Marina italiana el 12 de juny del 2018. Karpov/SOS Meditérranée

Imatge del trasllat des de l'Aquarius als vaixells de la guàrdia costanera i la Marina italiana el 12 de juny del 2018. Karpov/SOS Meditérranée

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 80% de la població espanyola es mostra preocupada pel creixement del racisme i la xenofòbia, segons les dades d'una enquesta que ha fet pública l'ONG Oxfam Intermón a partir de 803 entrevistes. L'estudi, que es va fer abans que transcendís la situació de l'Aquarius, recull també, però, que fins a un 55% expressa el temor que acollir persones refugiades pot promoure l'arribada de terroristes infiltrats. Precisament, sobre la qüestió dels refugiats un 65% dels enquestats opina que cal canviar la legislació i el sistema d'acollida per evitar morts. I un 70% considera que cal ajudar "urgentment" les persones refugiades perquè es troben en perill "extrem". En aquest sentit, el 87% dels enquestats ha afirmat que els governs europeus poden fer més per ajudar les persones refugiades. I de fet, prop de 9 de cada 10 creuen que ells també poden fer més a títol individual. L'enquesta revela també que, per al 64% de la població, s'ha de treballar amb la perspectiva que aquestes persones puguin tornar als seus països d'origen.

Oxfam Intermón ha donat a conèixer aquest sondeig alhora que ha fet públic un informe que analitza la tasca en aquest àmbit que ha fet el govern del Partit Popular durant els dos últims anys. L'entitat considera que la resposta de Rajoy ha estat de "mínims", d'acord amb un pressupost per a ajuda humanitària "ínfim".

La política de quotes "també va fallar". Si bé el govern de Rajoy va complir al 99% amb la quota vinculant de reassentament establerta el juliol del 2015 (1.433 de 1.449 persones), només va arribar al 14% de la quota vinculant de reubicació establerta en la mateixa data (1.359 de 9.323 persones).

L'entitat lamenta que el govern de Mariano Rajoy també va "limitar" les possibilitats de reagrupació familiar amb 264 extensions (permisos de residència a familiars de persones refugiades) l'any 2016, l'últim del qual hi ha dades disponibles.

Una altra denúncia d'Oxfam Intermón és que part dels diners que es computen com a ajuda al desenvolupament es van destinar "al control de fronteres o la cooperació policial". I posa com a exemple que el Ministeri de l'Interior va gestionar el 2015 gairebé la tercera part de tota l'Ajuda Oficial al Desenvolupament espanyola desemborsada als països del Sahel "amb una clara intenció de frenar fluxos migratoris".

Davant d'aquestes polítiques "fallides" l'entitat ha demanat al nou govern espanyol que posi els drets de les persones "al centre" de la seva política migratòria. I que al pròxim Consell Europeu "mobilitzi" la resta d'Estats perquè "comparteixin la responsabilitat" de protegir els drets humans dels migrants. També considera "imprescindible" un "gir" en les polítiques actuals d'externalització de fronteres de la UE.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local