Els 9 de Vilanova

Arriba a judici el 'cas Montoro', amb peticions de penes de fins a vuit anys de presó per a nou joves de Vilanova

L'exministre d’Hisenda i l'exlíder del PPC Alícia Sánchez Camacho declararan dimecres 27 de juny per videoconferència

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 24-06-2018 22:21 Lectures 2497

El judici del conegut com a 'cas Montoro' arrencarà el proper dilluns 25 de juny a l'Audiència de Barcelona, on seuran com a acusats nou joves de Vilanova i la Geltrú que s’enfronten a penes de fins a vuit anys de presó. La Fiscalia els considera culpables dels aldarulls que el maig de 2014 va haver a Vilanova després d’un míting del Partit Popular durant la campanya electoral al Parlament Europeu. En acabar l'acte, diversos manifestants van encarar-se amb la comitiva de cotxes on viatjaven el candidat Santiago Fisas, l'aleshores líder del PP català Alícia Sánchez Camacho i l'exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro. Els encausats sostenen que un error de coordinació entre els Mossos d'Esquadra i l'equip de seguretat dels populars va derivar en un “caos”, moment en què els xofers del PP van circular per un carrer que no estava previst. La tensió i l'escridassada van anar a més i hi van haver cops de bandera i llançaments de pedres contra el vehicle on viatjava Montoro. Precisament, l'exministre i Sánchez Camacho declararan com a testimonis el proper 27 de juny a través de videoconferència.

La Fiscalia considera que sis dels nou investigats van ser autors de delictes de desordres públics amb agreujant de discriminació per ideologia i d’atemptat a l’autoritat, mentre que a tres d’aquests processats els acusa de faltes de danys. En concret, el ministeri públic afirma que els acusats formaven part d’una manifestació amb una cinquantena de persones contràries a les polítiques del PP, i senyala que van cridar proclames com “assassins, terroristes”, “us matarem” i “lladres, estafadors, feixistes”, entre altres.

Alhora, assegura que van executar “un pla preconcebut” contra la comitiva popular, movent els testos d’un carrer per invalidar una de les sortides de la zona peatonal, de manera que després els cotxes oficials haguessin d’utilitzar una via alternativa. En aquest sentit, quan va acabar l’acte, el vehicle on viatjava Montoro va intentar marxar de la zona sense èxit, perquè la protesta els va barrar el pas durant 10 minuts. La Fiscalia assegura que, durant aquesta estona, diverses persones van colpejar el cotxe i van tirar pedres i ampolles “causant un risc per als ocupants del vehicle”.

La defensa, però, rebat les acusacions assegurant que la protesta s’emmarcava en el dret a la llibertat d’expressió. Si bé reconeix que hi va haver “fets violents molt puntuals”, matisa que cap dels investigats en va ser l’autor i assegura que així ho demostren les imatges recollides al sumari. “Si hi va haver moments violents concrets, van ser a conseqüència de la situació de caos i desconcert que es va viure per una mala coordinació policial”, expliquen fonts de la defensa consultades per l’ACN.

Penes d’entre quatre i vuit anys de presó

Al seu escrit de petició de condemna, la Fiscalia demana vuit anys de presó i 1.000 euros de multa per a un dels nou investigats. El considera culpable dels aldarulls, dels desperfectes al cotxe oficial on viatjava Montoro i també d’haver colpejat un agent dels Mossos d’Esquadra amb un pal de bandera. Per a altres cinc investigats, demana una pena de quatre anys de presó, alhora que per a un d’ells també reclama una multa de 200 euros per una falta de danys. Finalment, la Fiscalia sol•licita el sobreseïment provisional de la causa per als tres investigats restants.

Al mateix temps, el ministeri públic reclama que tres dels encausats paguin els 304,51 euros que va costar la reparació del vehicles oficials del Partit Popular on viatjava Cristóbal Montoro acompanyat d’Alícia Sánchez Camacho. Considera que se n’han de fer càrrec en concepte de responsabilitat civil, de la mateixa manera que al jove acusat d’agredir un Mossos d’Esquadra li reclama una indemnització de 60 euros per a l’agent lesionat.

D’altra banda, un Policia Local participant al dispositiu de seguretat està personat al cas com a acusació particular perquè assegura que va resultar ferit pels investigats. L’agent secunda les peticions de la Fiscalia excepte per als tres joves a qui el ministeri public demana absoldre. A ells tres, reclama que se’ls condemni amb penes de multa i 11 mesos de presó per delictes de resistència i incitació a la comissió de delictes contra l’ordre públic.

Al seu torn, pel que fa al Partit Popular, malgrat la formació va presentar una denúncia pocs dies després dels fets i va personar-se en la causa, finalment es va retirar de la investigació.

Cinc dies de judici

El judici que començarà el proper dilluns 25 de juny està previst que s’estengui, com a mínim, fins divendres 29. Amb tot, fonts judicials han apuntat que es contempla la possibilitat d’allargar-lo fins dimarts 3 de juliol degut als problemes de disponibilitat d’alguns dels policies que han de declarar com a testimonis davant el tribunal.

Entre el primer i el segon dia, hi ha programades les declaracions de diversos agents de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra que van participar en el fallit operatiu de seguretat el dia del míting dels populars, així com també un membre de la policia espanyola que formava part de l’equip d’escortes del PP.

Serà dimecres 27 quan l’exministre Cristóbal Montoro i l’exlíder dels populars catalans Alícia Sánchez Camacho declararan com a testimonis. Els dos ho faran a través de videoconferència, fet que ha sorprès la defensa, especialment en el cas de Montoro, ja que la seva condició d’exministre li permet prestar declaració de forma escrita, si així ho volgués. Durant els dies centrals del judici, també es preveu la declaració de Santiago Fisas i del diputat al Parlament de Catalunya Santi Rodríguez.

Condemnat pels mateixos fets

Pels mateixos aldarulls que ara arriben a judici a l’Audiència de Barcelona, el desembre de 2015 la justícia ja va condemnar un jove a 120 hores de treballs a benefici de la comunitat. Es tracta d’un noi que era menor en el moment dels fets, de manera que el seu cas el va assumir el jutjat de menors de Barcelona. El condemnat també va haver de pagar una multa de 775 euros d’indemnització per haver agredit un agent de la Policia Local i una altra sanció de 440 euros pels desperfectes produïts als vehicles oficials on viatjava la comitiva del Partit Popular.

Arriba a judici el 'cas Montoro', amb peticions de penes de fins a vuit anys de presó per a nou joves de Vilanova. CUP
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No