Cooperació

Torra ofereix el port de Vilanova per acollir l'Aquarius i "rescatar amb totes les garanties" els ocupants

Aragonès remarca que amb la proposta es manté el compromís del Govern per fer una Europa de casa comuna

ACN Vilanova i la Geltrú 14-08-2018 14:13 Lectures 8098

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ofert els ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita –tots ells gestionats per l'administració catalana- per tal que pugui desembarcar el vaixell Aquarius, que trasllada 141 persones rescatades a alta mar mentre feien una ruta migratòria. Després de la negativa de l'Estat espanyol a rebre els ocupants de l'embarcació, Torra ha reaccionat aquest dimarts així, explicant a Twitter que ha demanat a Ports de la Generalitat "que s'aculli el vaixell Aquarius a Palamós, Vilanova o Sant Carles de la Ràpita, ports sota l’autoritat del Govern de Catalunya, per poder desembarcar les persones rescatades amb totes les garanties". "Catalunya sempre serà terra d’acollida", conclou Torra a la piulada. També a Twitter, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat igualment la mesura, celebrant-la i assegurant que suposa que la Generalitat "manté el seu compromís" amb l’Aquarius per intentar acollir les 141 persones rescatades que hi ha a bord. "Davant l’Europa fortalesa, l’Europa casa comuna", sentencia Aragonès.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ofert els ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita, que gestiona el Govern, perquè hi puguin desembarcar "amb totes les garanties" les 141 persones migrants rescatades pel vaixell Aquarius. En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat en una nota posterior que s’ha posat en contacte amb la delegada del govern de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, per oferir els ports, sense donar més detalls. Aquests tres són els ports comercials gestionats per Ports de la Generalitat que reuneixen, segons el Govern, "el calat i línia d’amarratges idonis perquè pugui atracar un vaixell d’aquestes característiques". Així mateix, el conseller ha informat d’aquest oferiment els alcaldes de les poblacions on s’ubiquen els tres ports.

Per la seva part, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat a la mateixa nota que en aquest cas, com va passar amb les persones rescatades al vaixell d’Open Arms, l’Estat "ha de donar el permís d’acollida humanitària". "No està en discussió el fet d’acollir nàufrags, aquestes persones han de poder venir a Catalunya, amb el permís de l’Estat, perquè l’acollida està regulada per la protecció internacional i té un recorregut legal", ha afegit.

En aquest sentit, el conseller ha destacat "l'èxit" de l’operació que es va fer en el cas del vaixell que va desembarcar a València i ha assenyalat que ara "no hi ha d’haver cap diferència, perquè del que es tracta és de complir el dret marítim". Chakir el Homrani ha remarcat que la Generalitat ha obert a Barcelona un centre d’acollida per atendre possibles víctimes de tràfic d’éssers humans.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No