Trenco el silenci

Save the Children llança una campanya sobre abús sexual infantil i reclama al govern una llei urgent

Gairebé una de cada cinc persones a Catalunya ha patit aquest tipus d'abús en la infància

ACN Barcelona 04-10-2018 12:19 Lectures 1649

Save the Children ha presentat la campanya 'Trenco el silenci', que té com a objectiu sensibilitzar sobre el dolor que viuen molts nens víctimes d'abús sexual, així com demanar una major protecció per a les víctimes. En concret, reclama al govern que aprovi amb urgència una llei que protegeixi els infants de la violència amb mesures específiques contra l'abús sexual. L'organització denuncia que el patiment segueix ocult en nombroses ocasions per la solitud que pateixen les víctimes i per l'encobriment per part de persones i institucions que no van detectar o no denunciar els abusos. A Catalunya gairebé una de cada cinc persones ha patit abús sexual en la infància.

La campanya es basa en testimonis que demostren que es tracta d'una "problemàtica arrelada", que s'ha donat en tot tipus d'àmbits al llarg de les últimes dècades però que "persisteix en l'actualitat perquè no existeixen les eines jurídiques necessàries per garantir la protecció dels menors", ha apuntat Emilie Rivas, responsable de Polítiques d'Infància de Save the Children a Catalunya.

A Catalunya, el 17% de les persones ha patit abús sexual durant la seva infància, el 15,5% en el cas dels nois i el 19% pel que fa a les noies. El pitjor problema, segons denuncia l'organització, és el secret i els tabús que l'envolten. La majoria dels casos romanen ocults i els que surten a la llum passen per un sistema judicial llarg i dolorós, ja que el circuit d'atenció de l'infant víctima d'aquest abús l'obliga a repetir la seva experiència fins a quatre vegades. A més, set de cada deu processos judicials acaben sense condemna per falta de proves.

Save the Children demana al govern que acceleri els tràmits per aprovar urgentment la Llei de protecció integral contra la violència contra la infància, que contemplarà mesures per lluitar contra l'abús sexual. El govern espanyol té previst remetre aquesta normativa al Congrés durant el segon trimestre del 2019.

L'organització, que reclama a tots els grups parlamentaris que hi donin suport, demana també que la llei inclogui mesures com la garantia d'una educació afectiva sexual a l'ensenyament reglat des d'edats primerenques; la formació sobre violència i protecció de la infància en els currículums formatius de mestres i directors de centres educatius; la creació de protocols de detecció i gestió de casos de violència contra la infància en les escoles; la creació d'una fiscalia específica i jutjats d'instrucció especialitzats; la priorització de la tramitació d'aquests procediments judicials; l'increment dels recursos autonòmics en l'atenció a aquests víctimes i que siguin públics i gratuïts, i l'ampliació dels terminis de prescripció de forma que s'activin quan la víctima compleixi els 30 anys.

Save the Children llança una campanya sobre abús sexual infantil i reclama al govern una llei urgent. Save the Children
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament