Farmàcia

El govern espanyol aprova que les infermeres puguin receptar alguns medicaments

La norma aporta seguretat jurídica al maneig de fàrmacs que el col·lectiu fa en la seva tasca assistencial habitual, com les vacunes

ACN Barcelona 19-10-2018 20:07 Lectures 2239

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret que permetrà a les infermeres dispensar determinats medicaments. La norma regula les competències de les infermeres en la indicació, ús i autorització de dispensació de determinats fàrmacs, de manera que s'aporta seguretat jurídica al maneig de medicaments que aquest col·lectiu utilitza en la seva tasca assistencial habitual, com són les vacunes, per exemple. El reial decret, que es basa en la col·laboració entre els sectors mèdic i infermer, permet al col·lectiu autoritzar la dispensació de determinats medicaments d'acord amb el que s'estableixi en els protocols i guies de pràctica clínica i assistencial, que es fixaran en la Comissió Permanent de Farmàcia, ja creada.

El nou reial decret resol les divergències d'interpretació sorgides en l'aplicació del decret actual pel que fa a les competències de les professions mèdica i infermera, especialment en l'autonomia de la professió infermera. La norma recull els aspectes registrats en l'acord assolit en el fòrum de les professions sanitàries per a la modificació del decret. També incorpora altres modificacions derivades de la necessitat d'adaptar-se a les sentències recents del Tribunal Constitucional que resol conflictes de competència plantejats.

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha valorat que era un dia important per a la professió d'infermeria, però "sobretot per al Sistema Nacional de Salut, perquè hem aprovat un decret que regula un assumpte amb diversos anysde recorregut". La ministra ha destacat que el nou reial decret és fruit del pacte entre la Mesa de la professió infermera i el Fòrum de la professió mèdica, i d'altres previs en la Comissió de Recursos Humans del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i de la Comissió Permanent de Farmàcia.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha subratllat que el govern espanyol considera que "ha de seguir impulsant noves competències" en l'exercici professional de les infermeres, un col·lectiu amb "una magnífica formació". La ministra, que va ser consellera de Salut de la Junta d'Andalusia, ha fet aquestes declaracions quan ha comparegut amb la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Després de la inhabilitació de president Quim Torra i el rebuig del ple als pressupostos del Parlament, es pot donar per esgotada la legislatura?

Creu que s'haurien de convocar ja les eleccions al Parlament de Catalunya?


No