Adiccions

Un de cada cinc joves d'entre 14 i 18 anys s'ha emborratxat en l'últim mes

L'Agència de Salut Pública de Catalunya llança una campanya que apel·la la responsabilitat de tota la societat davant l'alcohol i els danys que provoca

ACN/ Laura Fíguls Barcelona 12-11-2018 17:01 Lectures 1945

El 21,1% dels joves d'entre 14 i 18 anys s'ha emborratxat en els trenta últims dies, especialment durant el cap de setmana. Són dades facilitades pel Departament de Salut aquest dilluns per presentar la campanya que porta per lema 'L'alcohol és responsabilitat de tothom'. L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), a través de la subdirecció general de Drogodependències, apel·la la responsabilitat de tota la societat davant l'alcohol i els danys que provoca a un mateix i a terceres persones, com a causa de malalties o d'accident de trànsit, entre altres. "Cal sensibilitzar i moure'ns per reflexionar sobre els riscos reals de l'alcohol i superar aquesta certa banalització que pressuposa la relació amb un producte que tenim tan a prop", ha afirmat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

La campanya, en el marc de la cinquena Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d'Alcohol, que comença aquest dilluns, interpel·la tots els actors de la societat que hi poden tenir alguna responsabilitat: les administracions, els municipis, els organitzadors de festes, els productors de begudes alcohòliques, els cossos de seguretat, els comerciants, els centres educatius, els professionals de la salut, els mitjans de comunicació, les famílies, les amistats i un mateix. Els responsables de la campanya volen insistir en el missatge que tothom té un paper molt important en la prevenció i sensibilització sobre els riscos del consum d'alcohol.

Un problema molt important de salut pública

El consum d'alcohol és un problema molt important de salut pública, que al món va causar la mort de 3 milions de persones el 2016, ja fos per accidents o per malalties digestives, cardiovasculars, infeccioses i càncer.

A Catalunya és una beguda àmpliament consumida. El 9,8% de les persones entre 15 i 64 anys (16% en homes i 3,5% en dones) beuen alcohol cada dia i només un 9,1% (7% en homes i 11% en dones) es declara abstemi. A més, gairebé el 6% de la població en aquesta franja d'edat (7,3% en homes; 4,6% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els trenta últims dies i el 15% (19,8% en homes; 10,3% en dones) ha tingut almenys en l'últim mes.un episodi de 'binge drinking', ingesta elevada de begudes alcohòliques (cinc o més en el cas d'homes i quatre o més en les dones) en un període de dues hores en una mateixa ocasió de consum.

Entre les persones joves d'entre 14 i 18 anys, aquestes formes de consum estan més esteses. El 21,1% (19,5% en homes; 22,8% en dones) s'ha emborratxat, especialment durant el cap de setmana, i el 27,4% (28,2% homes; 15,9% dones) ha tingut almenys un episodi de 'binge drinking' durant l'últim mes. A més, en aquests episodis de consum intensiu d'alcohol, sovint es consumeixen també altres substàncies, especialment el cànnabis.

50 persones ateses al dia de mitjana per intoxicacions d'alcohol

Al llarg de 2017, el 83% de les urgències relacionades amb el consum de substàncies ateses pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) van ser per intoxicacions d'alcohol. Van ser un total de 18.139 persones, que equivalen a 50 persones al dia de mitjana, i representen el 2,36% del total de les emergències mèdiques.

L'alcohol és la substància amb més demandes de tractament –per part de 5.952 persones, un 43,39% del total- en els Centres d'Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) i també la que causa més danys a tercers.

La campanya 'L'alcohol és responsabilitat de tothom' consta de dos materials gràfics (pòster i díptic) i de material audiovisual amb testimonis de diferents actors socials que, des de la vessant personal o professional, expliquen quina responsabilitat davant l'alcohol. La campanya és el punt de partida de la iniciativa 'Jo m'hi adhereixo', que, durant el proper any, vol aconseguir el màxim nombre d'adhesions per part d'entitats i persones. El futbolista Sergi Roberto; la xef i divulgadora en nutrició Ada Parellada i el cap de la unitat de VIH de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, entre altres, han participat en el vídeo. 

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No