Igualtat

Neix el primer banc d'imatges infermeres per trencar els estereotips professionals i de gènere

El Col·legi d'Infermeres de Barcelona promou una col·lecció de més de 3.200 fotos d'accés lliure preses en hospitals, CAP i el SEM

ACN/ Pol Solà Barcelona 03-12-2018 13:17 Lectures 2463
Infermera i metge realitzen una sutura quirúrgica a l'Hospital de Mollet. Ariadna Creus/Àngel Garci

Infermera i metge realitzen una sutura quirúrgica a l'Hospital de Mollet. Ariadna Creus/Àngel Garci

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona ha creat el primer banc de d'imatges sobre els treballadors del sector per tal de trencar estereotips professionals i de gènere. En concret, seran 3.200 fotos, que s'aniran actualitzant periòdicament, d'accés lliure i gratuït i que s'han pres l'últim any en diversos grans hospitals de Catalunya, centres d'atenció primària i el SEM. La intenció és mostrar la imatge real de l'activitat diària de les infermeres, mostrar la seva autonomia respecte els metges, dignificar la professió i allunyar-la d'algunes imatges sexistes promogudes pel cinema, les disfresses o alguns mitjans de comunicació.

El banc d'imatges neix de la necessitat de la professió infermera de ser representada gràficament amb imatges reals de la seva feina. La imatge de la infermeria arrossega una imatge marcada pel seu origen històric, la seva simbologia i la representació social, cosa que ha extremat els estereotips donant-ne una visió sexualitzada i complementària de la professió mèdica, sense gaire base científica i caracteritzada per una feina tècnica i mecànica. Així, es vincula la paraula 'doctor' o 'doctora' a metge o metgessa, i en canvi la infermera, gairebé sempre dona, es considera l'ajudant del metge, vestida de blanc i fins i tot amb còfia, sense cap autonomia i amb poc nivell acadèmic.

Tot i ja no ser vigent aquesta imatge, durant la segona meitat del segle XX s'ha perpetuat i fins i tot la indústria pornogràfica ha potenciat la visió 'sexi' de les infermeres.

Per això, el COIB vol contrarestar aquests estereotips i explica les competències infermeres, els seus àmbits de treball i les seves especialitats, recordant l'autonomia de la professió. El maig del 2016 es va engegar el projecte del banc d'imatges, es van seleccionar els fotògrafs Ariadna Creus i Àngel Garcia, i aquest 2018 ja s'han fet unes 700 fotos als hospitals de Mollet, Vall d'Hebron, Parc Taulí de Sabadell i el Sant Pau, a més del SEM i altres centres de salut, en les quals apareixen uns 600 professionals i pacients, la immensa majoria dels quals no van tenir cap problema en participar-hi. Fins el 2020 es faran unes 3.200 foto més, totes elles en situacions reals d'infermeres treballant. Les fotos es poden consultar i descarregar gratuïtament des de la web del COIB i als seus comptes d'Instagram i Flickr, i es poden publicar lliurement citant sempre la font.

La directora de programes del COIB, Núria Cuxart, ha lamentat la imatge pública de la professió, que no s'adequa a la realitat, i ha volgut defensar els seus professionals i explicar què fan diàriament. Així, ha responsabilitzat de la situació als orígens i evolució històrica de les tasques de cura a les persones, a les incoherències del sistema de salut passat i present i sobretot a la indústria audiovisual. "Ens enfrontem a un gegant", ha reconegut.

Cuxart ha explicat que el 87% dels professionals del sector són dones i que els homes accepten de bon grat utilitzar el genèric en femení per referir-se a ells, cosa que ha agraït.

Galo Quintanilla, cap de màrqueting del COIB, ha dit que el col·legi reacciona davant de certes imatges que es donen de la professió, com les disfresses d'infermera 'sexi', però ara vol ser proactiu per proporcionar imatges als mitjans de comunicació que s'adeqüin a la realitat.
 

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No