Audiència de Barcelona

Deneguen a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada

El tribunal recorda que el procediment és il·legal a Espanya i que cal la renúncia expressa de la mare després del part per acceptar-la si s'ha fet a l'estranger

Deneguen a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. EIX

Deneguen a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Audiència de Barcelona ha confirmat la denegació de l'adopció a un home que volia adoptar els dos fills menors d'edat de la seva parella, també home, nascuts per gestació subrogada a Tailàndia. El tribunal considera que els documents tailandesos aportats no estan degudament legalitzats i que no consta que la mare renunciés expressament als menors un cop nascuts, tal com exigeix la legislació espanyola i el Codi Civil català. Els infants van néixer el 2014 i viuen amb la parella des del 2015.

El tribunal conclou que donada la inexistència d'una resolució judicial dictada per cap tribunal estranger competent respecte del consentiment de la mare biològica (un consentiment que ha de ser lliure, informat i sense caure en errada, dol o violència, i que no pot ser prenatal, cal que sigui postpart) no pot dur-se a terme l'adopció per part de la parella de l'home que figura com a pare biològic davant la Direcció General de Registres i del Notariat. Per tant, confirma la negativa a l'adopció.

La parella va aportar el contracte amb la mare, on renunciava als fills abans de gestar-los, i una acta de naixement del Consolat espanyol a Bangkok basant-se en un document d'origen tailandès no 100% verificat. No obstant, aquests documents no estan degudament legalitzats, ja que no consta cap resolució judicial d'un tribunal tailandès on la mare renunciï als fills o se la declari incapacitada o morta. La dona, soltera, tampoc ha comparegut en el procediment judicial espanyol.

En l'extensa interlocutòria, de 19 pàgines, la Secció 18 confirma la resolució inicial que desestima la possibilitat per part del demandant d'adoptar els fills de la seva parella, nascuts a Tailàndia per maternitat subrogada. La resolució recull la jurisprudència existent sobre la matèria, des de la normativa de la Direcció General de Registres i del Notariat, el Tribunal Suprem i el Tribunal Europeu de Drets Humans, així com les exigències del dret civil català, norma de referència en aquest cas, i d'acord amb els principis generals de la Convenció dels Drets dels Infants aprovada per Nacions Unides.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local