Drogues

Fumar cànnabis i estar estressat durant l'adolescència pot afavorir els trastorns d'ansietat a l'edat adulta

Són els resultats d'una investigació de la UPF publicat a la revista 'Neuropharmacology'

ACN Barcelona 20-12-2018 18:08 Lectures 7290

Un estudi de la UPF mostra que l'exposició al cànnabis i a l'estrès durant l'adolescència pot afavorir els trastorns d'ansietat a llarg termini caracteritzats per la presència de por patològica. La investigació, que s'ha fet amb animals, ha observat com aquesta exposició durant l'adolescència afecta a l'extinció de la memòria de la por en ratolins adults. El cànnabis continua sent la droga il·lícita més consumida al món i els investigadors consideren "especialment preocupant" l'ús d'aquesta substància durant l'adolescència perquè aquest període és "crucial" per a una maduració correcta del cervell, mitjançant la reorganització de les sinapsis neuronals.

El treball, fet pel Laboratori de Neurofarmacologia-NeuroPhar, ha estat liderat pels investigadors Fernando Berrendero, ara a la Universitat Francisco de Vitoria, i Rafael Maldonado. La investigació s'ha publicat a la revista 'Neuropharmacology'.

"Hem observat que els ratolins adolescents tractats amb cànnabis i exposats a l'estrès exhibeixen una deterioració en l'extinció de la por en l'edat adulta. No obstant això, aquest efecte no s'ha constatat en els animals exposats a aquests dos mateixos factors per separat", detalla Berrendero. A més, la resistència a l'extinció de la por es va associar amb una disminució de l'activitat neuronal a l'amígdala basolateral i l'escorça prefrontal infralímbica, la qual cosa suggereix una desregulació a llarg termini del circuit que regula la por.

Per explicar què significa el concepte de l'extinció de la por, els investigadors indiquen que, de vegades, un estímul que hauria de ser neutre, com pot ser per exemple el fet de veure al dentista amb la seva bata blanca, s'associa amb un estímul amenaçador, que seria el dolor que hem sentit en visites anteriors al dentista, i provoca una resposta de por.

Normalment, les reaccions de por disminueixen amb el temps a mesura que l'estímul condicionat es deixa d'associar amb l'experiència negativa. Això es coneix com a extinció de la por. Però quan l'extinció de la por no ocorre correctament, es produeixen trastorns d'ansietat tals com la síndrome d'estrès posttraumàtic, les fòbies o els atacs de pànic.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans