Bisbat de Sant Feliu

Ramon Carbonell: "al Penedès tenim zones econòmicament molt diferents, però les necessitats de les famílies són les mateixes"

Carbonell és el nou director de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat

Ramon Carbonell, nou director de Càritas de Sant Feliu. Cristina Poyatos

Ramon Carbonell, nou director de Càritas de Sant Feliu. Cristina Poyatos

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Monsenyor Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat ha anomenat al vilanoví Ramón Carbonell nou director de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat. Aquest nomenament té lloc, segons els Estatuts de Càritas Diocesana, en esgotar-se el període de cinc anys establert en el moment de la designació́ de l’anterior director.

Carbonell agafa el càrrec “amb molta il·lusió, de fet fa dos anys que treballo com a contractat a Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat. Això engloba l’Alt Penedès, Garraf, Baix Llobregat i una petita part de les comarques de l’Anoia. Com porto anys treballant, conec a la gent amb la qual es pot comptar i em fa molta il·lusió per la feina que podrem fer.”

D’altra banda, el nou director ha senyalat que “com a objectius generals, crec que, per una banda, s’ha de consolidar el que durant aquests 5 anys s’ha fet a Càritas Diocesana –cal recordar que l’entitat es va formar el març del 2013-. Han estat uns anys complicats i intensos, per el que considero que hem aconseguit moltes coses, però hem arribat a un punt on s’ha de consolidar tant l’estructura professional, que hem passat de 14 a 50 treballadors, com el treball al territori, ja que a Càritas no treballem al marge del que independentment puguin fer les parròquies, sinó que mirem de treballar de forma coordinada i conjunta. Per una banda, nosaltres tenim tots els efectius contractats –treballadors socials, educadors- i, per un altre, tenim el voluntariat, que són mil persones que estan treballant a Càrites parroquials o interparroquials”.

Pel que fa a les necessitats que hi ha a l’àmbit comarcal, Carbonell considera que “arreu del territori de la Diòcesi hi ha les mateixes necessitats, però és cert que tenim territoris ben diferenciats. A l’Alt Penedès hi ha un sector més agrícola, vinculat amb la vinya i el vi, amb una plataforma logística important, perquè té bones connexions tant amb Barcelona com amb Tarragona. La part del Garraf és una zona de serveis, centrat amb el turisme, amb característiques molt residencials. Són zones econòmicament molt diferents però que en quant  necessitats de la gent que nosaltres estem atenent, identifiquem tres àmbits molt concrets. En primer lloc, l’ocupació és un problema comú al territori, és cert que hi ha una mínima recuperació econòmica, però no del potencial econòmic de les butxaques de les famílies. Els contractes de curta duració fa que no hi hagi una estabilitat econòmica. En segon lloc, el tema de l’habitatge digne, hi ha famílies que viuen en condicions dramàtiques. Per últim, pel que fa a l’educació el problema per les persones de fora no és tant la integració, sinó els temes d’acompanyament amb infància i adolescència. Abans ens centràvem amb els adults i ara hem de centrar esforços en els dos casos, perquè els problemes de tipus econòmic de tranquil·litat que poden tenir les famílies, s’acaben traslladant als fills”

Quan als projectes que Càritas té a Vilanova, Carbonell senyala que estan en marxa cinc: “El primer és el de l’economat, que és d’aliments. El segon, és el d’amic del cor, que el que fa és buscar recursos de beques menjador i de casal d’estiu. Es tracta un projecte bonic que a més a més hem aconseguit,  que en aquestes beques menjador, algunes escoles en lloc de pagar-los amb diners, els hi puguem pagar amb productes pel mateix valor que costa un any de servei de menjador, sigui amb arròs, oli, pasta, etc. El tercer és ensenyament solidari que es centra en el reforç escolar en nens de primària i secundària. Al mateix temps ensenyen alfabetització a un grup de dones. El quart es tracta d’un programa d’habitatge, on es coordina tota la feina que es fa als pisos socials que tenim a Vilanova. Tenim una desena de pisos on viuen famílies d’acollida,  que no tenen on anar perquè els han fet fora de casa. També tenim un pis compartit on viuen homes que es troben en un procés de reinserció social, són persones que han acabat dormint al carrer i que volen reinsertar-se. Finalment, tenim un hort a prop de la plaça de les Casernes on voluntaris ajuden a cultivar productes per l’economat.”

Durant el 2017, Càritas ha ajudat en el cas del Garraf a 4.656 persones, que corresponen a 1.739 llars, mentre que a l’Alt Penedès han sigut 1.711 persones i un total de 1.739 famílies. Tot i que és cert que són xifres inferiors a l’any 2016, Carbonell assegura que encara hi ha molta feina per fer, ja que la gran majoria de famílies en situació precària es mantenen en una situació igual o pitjor que tenien durant la crisi, només un 9% de les llars en situació de pobresa han experimentat una millora de la seva situació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local