Fòrum UPC

La UPC de Vilanova comparteix estratègies de ciutat amb diferents municipis universitaris

Vilanova va exportar com a exemple de bona pràctica l’Aula de la Gent Gran de Vilanova i la Geltrú, una iniciativa creada ara fa 28 anys per fomentar activitats culturals

La UPC de Vilanova comparteix estratègies de ciutat amb diferents municipis universitaris. UPC

La UPC de Vilanova comparteix estratègies de ciutat amb diferents municipis universitaris. UPC

Alcaldes i regidors dels ajuntaments de Barcelona, Castelldefels, Manresa, Terrassa, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Viladecans i Vilanova i la Geltrú s'han reunit aquest dimecres, dia 30 de gener, a la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) per compartir estratègies i necessitats mútues al ‘Fòrum UPC de ciutats universitàries’. Impulsat per la Universitat, aquuest Fòrum s'organitza amb la voluntat de ser un espai de trobada amb aquells municipis on la UPC té presència.

El ‘Fòrum UPC de ciutats universitàries’ ha tingut lloc aquest dimecres al Rectorat de la UPC, a Barcelona, donant continuïtat a la primera jornada de ciutats universitàries UPC, celebrada el 4 d’octubre passat a la Facultat de Nàutica de Barcelona (FNB), en què es va posar de relleu l'aliança de la Universitat amb el territori i la intensificació del seu rol com a agent transformador.

En aquest Fòrum hi han participat l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, i la tinenta d’alcalde i regidora de promoció econòmica i social de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; el Comissionat d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno; el tinent d’alcalde de Territori i Medi Ambient de Sant Cugat, Joan Puigdomènech; el tinent d’alcalde de Viladecans, Jordi Mazón; el regidor de l’Ajuntament de Castelldefels Antoni Casas; la regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Maria Mercè Rosich; el regidor d’Universitats de l’Ajuntament de Terrassa, Adrián Sánchez; la responsable d’Àrea d’Empresa de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Noemí Cusiné, i Sílvia Flotats, tècnica d’Universitats de l’Ajuntament de Manresa.

Després de les paraules de benvinguda del rector de la UPC, Francesc Torres, s’han exposat tres exemples de bones pràctiques de la Universitat en diferents municipis: el director de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), Xavier Roca, ha explicat l’estreta col·laboració del Campus de Terrassa amb les entitats locals en la realització d’accions i iniciatives que estan obertes a la ciutadania. Entre aquestes iniciatives destaca l’acord establert entre l’Escola i l’Ajuntament per obrir les biblioteques del Campus als estudiants de Terrassa, especialment en època d’exàmens.

Una altra mostra de bona pràctica que s’ha presentat és l’Aula Gent Gran de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), una iniciativa creada ara fa 28 anys per fomentar activitats culturals entre la gent gran, explicada pel director d’aquest centre docent, Frederic Vilà.

Així mateix, s’ha explicat el programa Sèniors UPC, a càrrec del professor Eusebi Jarauta, del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental, que posarà en marxa la UPC per potenciar la interrelació entre la Universitat i la societat, mitjançant els governs municipals, amb la idea de reforçar la societat del coneixement. Es tracta d’aprofitar el potencial de coneixement del professorat docent i investigador en la seva etapa avançada de la carrera acadèmica per a que desenvolupin funcions d’assessors municipals en polítiques acadèmiques o de formació, en transferència de tecnologia o en d’altres àmbits d’interès. Igualment, la idea és fomentar la figura dels ‘Sèniors UPC’ com a mentors per als joves, potenciant així la connexió entre la vitalitat de la joventut i l’experiència i la saviesa de la gent gran.

Propostes d’integració urbana 

D’altra banda, el vicerector d’Infraestructures i Arquitectura de la UPC, Estanislau Roca, ha exposat diferents propostes per millorar els campus de la UPC a curt i a llarg termini i la seva relació i integració urbana, a Barcelona, Castelldefels, Manresa, Terrassa, Sant Adrià de Besòs, Viladecans, Vilanova i la Geltrú, i Sant Cugat del Vallès. 

Un altre aspecte que s’ha tractat és el foment de la cultura emprenedora i, en aquest sentit, el vicerector de Transferència de Coneixement i Innovació de la UPC, Jordi Berenguer, ha explicat el model d’incubació de projectes empresarials de la Universitat als diferents espais Emprèn UPC ubicats als campus de Barcelona (Campus Nord), Terrassa i Vilanova i la Geltrú, així com el que s’està projectant a Castelldefels. També ha esmentat alguns dels projectes que s’hi estan gestant. Impulsats pel Programa Innova de la UPC, que enguany celebra els seus 20 anys d’existència, en aquests espais s’han ‘preincubat’ ja més de 40 projectes d’estudiants, molts dels quals han derivat en empreses tecnològiques, i s’ha ofert suport a més de 500 emprenedors.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local