Judici 1-O

Centenars de persones es manifesten al Penedès contra el judici de l'1-O

Diverses entitats i partits polítics han fet una crida des dels municipis a ajuntar totes les forces disponibles de diverses sensibilitats polítiques i ideològiques per sortir al carrer de forma unida i sostinguda

Les entitats criden a aturar el país, a secundar la vaga del 21-F i a la mobilització massiva i sostinguda

Redacció/ ACN Vilanova i la Geltrú 12-02-2019 21:52 Lectures 2007
Centenars de persones es manifesten a Vilanova contra el judici de l'1-O. Júlia Olivé

Centenars de persones es manifesten a Vilanova contra el judici de l'1-O. Júlia Olivé

Centenars de persones han participat aquest vespre a les concentracions simultànies que s'han convocat en suport als jutjats pel referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre del 2017. Diverses entitats i partits polítics han fet una crida des dels municipis a "ajuntar totes les forces disponibles" de "diverses sensibilitats polítiques i ideològiques" per "sortir al carrer de forma unida i sostinguda" davant el judici.

Les entitats criden a "aturar el país"

Representants de diverses entitats i partits polítics han fet una crida a "ajuntar totes les forces disponibles" de "diverses sensibilitats polítiques i ideològiques" per "sortir al carrer de forma unida i sostinguda" davant el judici de l'1-O. Davant milers de persones concentrades a la plaça de Catalunya de Barcelona han exposat que el judici "marcarà un abans i un després" i per això han dit que cal actuar des de la "pluralitat d'acords polítics, socials, sindicals i veïnals". Davant l'"amenaça" als drets civils, polítics, socials i laborals, i en un moment en què "la mateixa democràcia està en perill", han demanat iniciar un "nou cicle" de protestes amb la mobilització a Madrid del 16 de febrer a Barcelona, el 16 de març a Madrid i la vaga general del 21 de febrer "per aturar el país". "Llibertat, llibertat", "1 d'octubre ni oblit ni perdó" i "vaga general" i "unitat, unitat" han estat els crits més repetits pels manifestants.

Catorze representants de JxCat, ERC, la CUP, els comuns, l’Associació Catalana pels Drets Civils, Òmnium, l’ANC, l’associació Iridia, el sindicat Intersindical -CSC i Unió de Pagesos han llegit el manifest conjunt. Han denunciat que "ningú queda al marge d'aquesta Causa General" i que els seus efectes "seran per tota la societat". Per això han emplaçat a "sortir als carrers" amb una crida "a la mobilització" i en concret "a la vaga general i a aturar-ho tot el proper 21 de febrer". La mobilització és "pels drets civils, polítics i socials; per l'autodeterminació; pel dret a decidir-ho tot".

Han fet una crida a la unitat exposant que a la concentració hi havia "gent de diferents sensibilitats polítiques i ideològiques" i que sovint defensen "idees i propostes contradictòries, a vegades antagòniques", en relació a com afrontar les qüestions polítiques, econòmiques, socials i culturals. Han dit que malgrat aquestes diferències organitzacions polítiques, socials, sindicals i veïnals s'han posat d'acord per fer "propostes coordinades de mobilització popular i ciutadana". Han insistit en que "aquestes iniciatives no pertanyen a cap partit polític, ni a cap associació política, social o sindical, a cap".

"Nou cicle històric de mobilitzacions"

Amb la concentració d'aquest dimarts han apuntat que s'inicien "tot un seguit d'iniciatives de mobilització popular" que volen "multiplicar" les properes setmanes. En aquest sentit, han apuntat la la manifestació a la Gran Via de Barcelona del proper 16 de febrer on reclamen mobilitzar-se "de forma massiva". Han reclamat que "aquest nou cicle imprescindible de mobilitzacions arribi a tots els àmbits de la societat catalana".

També han animat a participar a "les diverses convocatòries per aturar el país que els diferents agents polítics, sindicals, socials i veïnals convocaran pel proper dijous 21 de febrer, incloent la Vaga General que, en defensa dels drets socials i laborals han convocat alguns sindicats". Han fet una crida a "aturar el país" perquè ""quan els drets civils i polítics estan en perill, també ho estan, automàticament, els drets socials i laborals".

La tercera mobilització que han fet esment serà la del dissabte 16 de març, a Madrid conjuntament amb organitzacions polítiques, socials i veïnals d'arreu de l'Estat. "Perquè aquí i allà, arreu, hi ha una majoria social que defensa que les reivindicacions democràtiques només es poden resoldre amb més democràcia, i no amb judicis i amb condemnes", han reivindicat.

"El tribunal no és independent ni és imparcial"

"A la vista de les irregularitats que s'han donat en aquest procés judicial, no podem dir sinó que el tribunal no és independent ni és imparcial", han manifestat. En aquest sentit, han denunciat "múltiples irregularitats" que generen "un caos jurídic quan un mateix fet es processa alhora en diverses instàncies", en referència a l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i els Jutjats d'Instrucció de Barcelona.

Han apuntat que "ni les acusacions, que arriben fins a la rebel·lió violenta, tenen res a veure amb els fets que es pretenen jutjar, com tothom sap, i com els sistemes judicials belga, alemany i britànic han confirmat reiteradament, ni el tribunal parteix de la mínima legitimitat necessària, amb el grau d'independència judicial mínim exigible, ni té cap mena de justificació que la majoria de les acusades portin més d'un any tancats i tancades a la presó a l'espera de judici, amb totes les afectacions als seus drets, als de les seves famílies i als del conjunt de la societat".

Han dit que s'està jutjant "un poble sencer" i han denunciat "el perill que unes institucions judicials polititzades vulguin dur a terme un càstig exemplar decidit abans del judici, un càstig exemplar per tal que mai ningú no gosi de nou assajar vies polítiques i democràtiques que posin a debat qüestions que determinades elits, polítiques, econòmiques o judicials, puguin considerar fora de la llei".

Després dels parlaments Joan Dausà ha interpretat 'No poden tancar-nos a tots", mentre els manifestants cridaven "llibertat, presos polítics".

Centenars de persones es manifesten a Vilanova contra el judici de l'1-O Centenars de persones es manifesten a Vilanova contra el judici de l'1-O Centenars de persones es manifesten a Vilafranca contra el judici de l'1-O Centenars de persones es manifesten a Vilafranca contra el judici de l'1-O
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans