Càncer

La participació en el programa de detecció precoç del càncer de còlon de l'ICO encara no arriba al 40%

El diumenge és el dia mundial d'aquesta malaltia, el tumor més freqüent

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha fet una crida per augmentar la participació en el programa de detecció precoç del càncer de còlon, que encara no arriba al 40%. En el període 2016-2017 es van enviar 468.137 cartes d'invitació, i només el 36% es va realitzar el test de sang oculta a la femta. Aquest percentatge ha pujat fins a gairebé el 40% en el període 2018-2019, però cal que sigui més alt per disminuir l'impacte de la malaltia. El diumenge és el Dia Mundial del Càncer de Còlon, el tipus més freqüent. S'estima que es diagnostiquen al voltant d'uns 6.000 casos nous a Catalunya cada any, en ambdós sexes. És la segona causa de mort a Catalunya, amb unes 2.500 persones que perden la vida.

El programa preventiu s'adreça a persones de 50 a 69 anys i ofereix la possibilitat de fer un test cada dos anys de forma gratuïta. Es va posar en marxa el 2000 a l'Hospitalet de Llobregat, i el 2005 es va ampliar a les comarques del Baix Llobregat, el Garraf, l’Alt Penedès, el Barcelonès Nord i el Maresme, que engloben un total de 491.890 persones.

La immensa majoria dels casos es produeixen en persones de més de 60 anys. De les persones que es van fer la prova en el període 2016-2017, 10.483 van donar resultatiu positiu (el 6,16%), i 9.386 es van fer la colonoscòpia recomanada. D'aquestes, el 64,8% van tenir una lesió de risc i al 5% se li va detectar un càncer.

Hi ha diversos factors que condicionen la participació en aquest programa. Es homes ho fan menys que les dones i també influeix el nivell socioeconòmic. Els territoris amb menys recursos hi participen menys.

El programa ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista als homes i dones d'entre 50 i 69 anys.

Les persones en aquesta franja d’edat reben una carta informativa, amb un llistat de totes les farmàcies que col·laboren del municipi, on se'ls explica el funcionament del programa i els passos que han de seguir per poder participar. Les cartes s’envien de manera seqüencial a tota la població al llarg de diverses setmanes.

Per participar-hi s’ha d’anar amb la carta a una de les farmàcies on faciliten tot el necessari per fer-se la prova. Una vegada recollida la mostra, s’ha de retornar a qualsevol farmàcia que col·labora amb el programa i en uns dies es comunica el resultat per carta. En el cas que la prova surti negativa (no es detecta sang en la mostra de femta), la persona tornarà a rebre una carta per participar en el programa passats dos anys.

En el cas que la prova surti positiva, s’oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia al seu hospital de referència per descartar cap lesió en el còlon o recte. D'acord amb el pacient també es programaria el seguiment i el tractament del cas, si fos necessari.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir de lesions anomenades adenomes, lesions de risc per desenvolupar càncer en el futur. Tant els adenomes com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el programa de detecció.

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i augmenta les possibilitats de curació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local