fake news

Metges i famosos animen els ciutadans en un vídeo a ser crítics amb la informació de salut a internet

El CoMB llança una campanya per combatre les 'fake news' en medicina, que poden comportar danys reals

ACN/ Laura Fíguls Barcelona 04-04-2019 14:05 Lectures 2541
Metges i famosos animen els ciutadans en un vídeo a ser crítics amb la informació de salut a internet. CoMB

Metges i famosos animen els ciutadans en un vídeo a ser crítics amb la informació de salut a internet. CoMB

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB) ha llançat aquest dijous la campanya #SalutSenseTrampes amb un vídeo en què metges i personalitats dels àmbits de la cultura, la comunicació i l'esport recorden als ciutadans la necessitat d'aplicar el sentit comú i l'esperit crític en la informació sobre salut a internet. La desinformació i les 'fake news' en aquest àmbit poden arribar a suposar, en el pitjor dels casos, un risc greu per a la salut. El vídeo compta amb la participació de metges especialment compromesos amb la divulgació de continguts de salut, com són l'epidemiòleg Antoni Trilla; l'investigador Manel Esteller; les pediatres Montserrat Esquerda i Lucía Galán i les metgesses de família Sònia Miravet, Ethel Sequeira i Beatriz Jiménez. S'han sumat a la iniciativa l'actriu Aina Clotet; els esportistes Gerard Piqué, Ona Carbonell i Àlex Corretja i els comunicadors Gemma Nierga, El Gran Wyoming i Carlos Mateos.

El 75% dels vídeos de Youtube sobre càncer contenen missatges falsos i perillosos. Aquesta és una dada que recull el vídeo del COMB. A internet i les xarxes socials es publiquen molts continguts útils i de qualitat, però també en circulen molts altres amb elements de desinformació i falses notícies, les conegudes com a 'fake news'. Per això el Col·legi de Metges de Barcelona vol animar els ciutadans a ser crítics amb els continguts que seleccionen.

Algunes de les recomanacions del vídeo són identificar qui hi ha darrere d'una informació sobre salut; desconfiar de promeses de curació miraculosa i de falsos rumors sense evidència científica o consultar un professional sanitari abans de prendre cap decisió seriosa que afecti la salut. "Per al càncer, no hi ha tractaments miracle", deixa clar en el vídeo el doctor Esteller. "En medicina i en salut, la falsa ciència comporta sempre danys reals", adverteix el doctor Trilla. "No et deixis intoxicar. Consulta fonts de referència acreditades, com centres de salut o hospitals, o continguts elaborats per professionals sanitaris", assenyala la doctora Jiménez.

La campanya s'ha presentat aquest dijous en el marc de la jornada del COMB 'Com combatre les 'fake news' de salut a la xarxa?' i estarà present a les xarxes socials amb les etiquetes #SalutSenseTrampes i #SaludSinBulos. La jornada ha tingut lloc a la seu del COMB aquest dijous i ha coincidit també amb el 20è aniversari de Web Mèdica Acreditada (WMA), el programa col·legial d'acreditació de webs mèdiques que atorga un segell de qualitat als continguts de confiança.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres